Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan, 25. srpnja 1894.

Na današnji dan, 25. srpnja 1894.

 

 

Hrvatski skladatelj i dirigent Krešimir Baranović rođen je na današnji dan, 25. srpnja 1894.u Šibeniku, a umro 17. rujna 1975. godine u Beogradu.

Njegov balet Licitarsko srce označio je novo razdoblje hrvatskoga scenskog stvaralaštva. Na praizvedbi u Zagrebu 1924. to je djelo imalo vrsne tumače glavnih uloga, među njima i najslavniju hrvatsku balerinu Miu Čorak Slavensku. Glazbu je studirao u Zagrebu i Beču. Kao pripadnik naraštaja koji nije bio opterećen pseudoumjetničkim suprotnostima prethodnog razdoblja, Baranović je spoznao da hrvatska glazba ne može ravnodušno prolaziti kraj zbivanja na suvremenoj europskoj pozornici. On je stvarao potaknut klasicima ruske glazbe XX. stoljeća, posebice Stravinskog. Na folklornoj podlozi napisao je i svoje remek-djelo za glas i orkestar na stihove Frana Galovića Z mojih bregov.

Posljednjih godina života Krešimir Baranović je najradije skladao u svojoj kući u Tribunju, blizu Vodica. Drugo veoma važno područje njegova djelovanja bilo je dirigiranje. Baranović je, među ostalim, ravnao izvedbama baletne trupe slavne Ane Pavlove. Prije Drugoga svjetskoga rata Zagrebačka je opera, kojoj je bio i direktor, stekla međunarodni ugled, a poslije rata pribavio je ugled Beogradskoj operi izvedbama slavenskih autora.

  Objavljeno: 25.07.2013, 07:37h