Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan osnovan VK "Krka"

Na današnji dan osnovan VK "Krka"

 

 

U zgradi Narodne kavane 1. studenog 1923. godine održana je osnivačka skupština VK "KRKA" na kojoj je izabrana i prva uprava kluba:

Predsjednik - dr. Julije Gazzari

Potpredsjednik - Miloš Šupuk

Tajnik - Filip Babić

Blagajnik - dr. Mile Iljadica

 

Ostali članovi prve uprave kluba --> Miro Čaleta, Marko Bačinić, Josip Jadronja, Vinko Vučić, prof. Vratović, Ante Frua, Ljubomir Montana, Vaso Čok, Emil Bumber, dr. Krste Ježina, Jole Karađole, Ivo Belamarić, Ivo Štrkalj, Nikola Šarac, Marko Triva i Drago Anić.

Nedugo nakon osnivanja "KRKE" započeli su i prvi sportski uspjesi kluba koji su bili rezultat predanog rada tadašnjih trenera i veslača uz neizmjernu potporu dobrotvora (mecena) kao npr. dr. Dragomir Montana.

1924. godine  veslači "Krke" prvi put nastupaju na državnom prvenstvu jola u Splitu i odnose pobjedu u četvorci za novake. U joli su veslali: Mirko Cvitković, Vinko Kačić, Petar Iljadicai Ljubo Montana, dok je za kormilom bio Ivo Belamarić - Ris. Tom pobjedom "Krka" je zakoračila na veslačku pozornicu.

1928. godine "Krka" prvi put na državnom prvenstvu u Paliću nastupa u četvercu bez kormilara i odnosi naslov državnog prvaka. Također na tom državnom prvenstvu naš klub osvaja prvo mjesto i u osmercu.

Važan događaj obilježio je  1933. godinu. Naime, na glavnoj godišnjoj skupštini veslačkog saveza Jugoslavije koja je održana u kolovozu odlučeno je da se sjedište saveza premjesti iz Splita u Šibenik.

 

1965. godina u kojoj je Damir Trlaja nastavio s briljantnim rezultatima. Posebno je ostvario zapažen rezultat na Prvosvibanjskoj regati na Bledu gdje je premoćno pobijedio sve skifiste u državi sa značajnom prednošću. Iste godine na najpoznatijoj svjetskoj regati u Lucernu naš skifista osvaja izvrsno četvrto mjesto, a u Lionu prvo mjesto. Vrhunac sezone bio je osvajanje šestog mjesta na evropskom prvenstvu u Duisburgu.

Da je mlada generacija sposobna nastaviti blistavu tradiciju Krke potvrđeno je već 1969.godine na neslužbenom prvenstvu svijeta za omladince u Napulju, gdje je naš četverac s kormilarom zauzeo peto mjesto u sastavu Ivo Jakovljević, Zdravko Gracin, Paško Gotovac, Ivo Despot i komilar Bradarić.

 

Krka 1972. godine konačno postaje državni prvak u osmercu, disciplini koja nabolje odražava snagu nekog veslačkog kluba. Na državnom prvenstvu u Beogradu, taj dugo očekivani uspjeh postigli su: Ivo Despot (21 godina), Zdravko Gracin (21 godina), Mladen Ninić (22 godine), Zdravko Huljev (19), Janko Grbelja (24), Stevo Macura (19), Dragan Cvitan (19), Nikica Bujas (25) i kormilar Jadran Radovčić. U istom sastavu ta posada osvaja treće mjesto na međunarodnoj regati na Bledu, četvrto u Manhajmu i sedmo u Lucernu. Ti uspjesi iskreno su obradovali prijatelje veslanja u Šibeniku, a ujedno su povećali zanimanje mladih u našem gradu za taj sport.

Važno je istaknuti da je taj osmerac pojačan veslačima zadarskog Jadrana (braća Bajlo) nastupio i na olimpijskim igrama u Minhenu, ali se nažalost nije uspio plasirati u finale.

Povodom 50 obljetnice Krke državno prvenstvo 1953. je organizirano u Šibeniku. Krka osvaja naslove državnih prvaka u osmercu i četvercu sa kormilarom.

Povodom 50 obljetnice osnutka Krke u Šibeniku je organizirana nezaboravna daljinska regata na kojoj je nastupio osmerac Krke i osmerci čuvenih engleskih sveučilišta Oxforda i Cambridgea. Regata se veslala po lijepom vremenu na stazi od Zatona do gata u luci u duljini od 6.5 km. Naš osmerac je pobijedio ispred Cambridgea na drugom mjestu i Oxforda na trećem. Ovu izuzetnu veslačku priredbu pratilo je oko 15 000 gledatelja, što je jedinstven slučaj u veslačkim natjecanjima na našim prostorima.

 

 Dobre rezultate Krka niže i danas. 

  Objavljeno: 01.11.2013, 07:51h