Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan prije 78 godina umro je don Krsto Stošić

Na današnji dan prije 78 godina umro je don Krsto Stošić

 

 

Na današnji dan prije 78 godina,  25. siječnja 1944. godine, umro je u Tisnom don Krsto Stošić, osnivač i prvi voditelj šibenskog muzeja,  središnja osoba javnog, kulturnog i znanstvenog života Šibenika u prvoj polovini 20. stoljeća.

Don Krsto Stošić, neumorni istraživač i popularizator povijesti Šibenika, spada u iznimne zaljubljenike u njegovu prošlost. Iako je po životnom pozivu bio svećenik, a ne povjesničar, bio je neumoran u javnom djelovanju. Bio je izrazito plodan pisac i publicist - napisao je prvi turistički vodič Šibenika na hrvatskom jeziku, Galeriju uglednih Šibenčana, Sela šibenskog kotara.

Don Krsto Stošić napravio je još jednu veliku stvar za Šibenik. Njegovom zaslugom i prijedlogom, 1925. godine grad Šibenik je po prvi put u svojoj povijesti dobio službene nazive ulica. Poznata je pjesma o šibenskim kalama, u izvedbi Miše Kovača, a stihove je napisao Krste Juras, koja kaže: "Šibenske kale ostale di jesu, samo ja san davno prominija adresu, šibenske kale dočekale druge, ne umiru one ka čovik od tuge". Jedna od njih nosi Stošićevo ime - kala koja vodi od svetog Ivana stubama prema samostanu svete Luce. Zaslužuje trajno sjećanje svih Šibenčana.

  Objavljeno: 25.01.2022, 13:13h