Tvrtka Bio ulja d.o.o., koja posluje već tri godine, danas je na šibenskoj Gospodarskoj zoni Podi otvorila novi pogon za prikupljanje i skladištenje otpadnog jestivog ulja. S obzirom da je riječ o tvrtki u mješovitom vlasništvu poljskog i hrvatskog kapitala, i to 90% poljskog a 10% hrvatskog, pored vlasnika tvrtke Jere Pešića, kao i šibenskog gradonačelnika dr. Željka Burića, te župana Gorana Pauka, otvorenju je nazočio i konzul Republike Poljske u Republici Hrvatskoj g Janusz Tatera.
„Upečatljive su riječi poljskog konzula o iznenađujuće dobro opremljenoj zoni, s odličnom infrastrukturom, što me s jedne strane raduje, no s druge strane to nam je opomena da još uvijek nismo dovoljno snažno i kvalitetno prezentirali mogućnosti ove naše zone. Mogli smo danas i čuti kako je tvrtka Bio ulja d.o.o. u rekordnom roku došla do svih potrebnih dozvola za gradnju pogona; od trenutka kupovine parcele pa do otvaranja pogona, što je znak da učimo kako biti što operativniji i dostupniji poduzetnicima. Naravno da sam sretan i zbog novih radnih mjesta; jučer smo na zoni Podi otvorili Sajam automobila, danas pogon Bio ulja; to su u konačnici nova šibenska radna mjesta za gotovo 20-ak obitelji.“, kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.
„Čestitam investitorima, jer ovo je dobar primjer kako ono s čime do jučer nismo znali što ćemo i kako ćemo zbrinuti u okolišu pretvaramo u kvalitetnu sirovinu.“, kazao je župan Goran Pauk, te pozdravio suradnju s poljskim investitorom s obzirom da Šibensko-kninska županija uskoro potpisuje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji s poljskim Šleskim vojvodstvom.
Konzul Republike Poljske u Republici Hrvatskoj g Janusz Tatera izrazio je zadovoljstvo viđenim u zoni Podi, te naglasio kako je ovo početak poljsko-hrvatske poslovne suradnje na šibenskom području. Kazao je kako je trenutno nekoliko značajnijih investicija poljskih gospodarstvenika u Hrvatskoj, no velik je broj Poljaka koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj i taj trend ide i nadalje uzlaznom putanjom.
Novi pogon na zoni brojit će devetoro zaposlenika, od kojeg broja pet stalno zaposlenih i četvero sezonskih radnika. Vrijednost investicije, na parceli od 2500 m2 uz 200m skladišnog prostora, jest 1,5 milijuna kuna. Jestivo ulje iz restorana i hotela prikuplja se u čitavoj Dalmaciji i Lici te će se od danas skladišti i filtrirati na Podima.
Objavljeno: 01.09.2014, 12:47h