Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na kliškoj konferenciji "Inovacije u kulturi-digitalna interpretacija fortifikacija" Matija Bumbak predstavio šibenske projekte

Na kliškoj konferenciji "Inovacije u kulturi-digitalna interpretacija fortifikacija" Matija Bumbak predstavio šibenske projekte

 

 

„Inovacije u kulturi - digitalna interpretacija fortifikacija“ naziv je konferencije koja je danas održana na Kliškoj tvrđavi. Matija Bumbak, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, kao jedan od govornika, a na poziv organizatora, održao je predavanje o šibenskim EU projektima, a posebno je, s obzirom na naziv konferencije, predstavio projekt „Virtualnog Jurja Dalmatinca“, te projekt „Turističke valorizacije tvrđave Barone“.

U Hrvatskoj postoji veliki broj fortifikacija, dvoraca, kurija, tvrđava i ostalih zdanja koja svjedoče o davnim povijesnim vremenima, osvajanjima, bitkama, romansama, legendama i mitovima. Na konferenciji su govornici predstavili neke od brojnih primjera srednjevjekovnih utvrđenja - dijelova gradova (Karlovac, Osijek) do tvrđava i gradina (tvrđava Klis, Fortica na Hvaru, Tvrđava Brod, Trsatska gradina u Rijeci, Punta Christo u Puli, Medvedgrad u Zagrebu, i dr.) do dvoraca (Trakošćan, Frankopanski kaštel, Veliki i Mali Tabor, i dr.).

„Neka su od tih zdanja trenutno u procesu revitalizacije, neka se ljeti transformiraju u pozornice na kojima se odvijaju predstave, koncerti i performansi, neka su osvijetljena, a neka svake godine sve više propadaju i predaju se zubu vremena. Infrastrukturna obnova je zahtjevna i skupa. Na većini fortifikacija i objekata nisu u potpunosti provedena arheološka istraživanja niti postoje konzervatorske podloge. Imovinsko pravni odnosi nisu u potpunosti riješeni. Sve su to prepreke za fizičku rekonstrukciju ovih lokaliteta. Prezentirati potencijal i oživjeti značaj ovim jedinstvenim i kulturnim zdanjima, ali kroz demonstraciju primjera dobre prakse prikazati razne mogućnosti kojima se na jednostavniji i tehnološki inovativan način može oživjeti povijest te lokalitete ponovno staviti u centar pažnje posjetitelja.“, kazala je, pozdravljajući sudionike, Mirna Karzen članica Organizacijskog odbora konferencije.

Među brojnim zanimljivim predavačima, svakako treba istaknuti Hjortura Smarasona, zaposlenog u Innovation Embassy u Kopenhagenu. Hjortur je partner u Innovation Embassy i suosnivač Phonix-a, internacionalnog panela za brandiranje gradova. Radio je s mnogobrojnim destinacijama diljem svijeta razvijajući priče i strategije kako ih približiti turistima, ulagačima i darovitim osobama. Odigrao je ulogu u Ygrittovom klanu u Igri prijestolja i trenutno je uključen u provedbu izvedbe mobilne aplikacije koja omogućuje turistima da na jednostavan način "posjete" lokacije na kojima su se snimale filmske scene.  Na konferenciji je govorio o brandiranju lokacija i o moći pripovjedanja. Na koji način povijest destinacije može pomoći u identifikaciji i budućnosti destinacije? Na koji način možemo koristiti povijest destinacije na inovativan način kako bi turiste privukli ne samo na točnu lokaciju već i u cijelu regiju? Pojasnio je i primjenu inovativnog pripovijedanja u marketingu destinacije na primjerima morskih čudovišta i moderne tehnologije.

Cijevi konferencije su u okviru HERA Adriatic projekta, razviti novu kulturnu rutu kao primjer lokalne rute koja se dalje može razvijati i povezivati sa brojnim postojećim povijesnim i kulturnim rutama u Europe, zatim prezentirati mogućnosti financiranja projekata kroz EU fondove kako bi se moglo krenuti i u konkretnu realizaciju inovativnih i kreativnih projekata oživljavanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine, te povezati gradove i općine na čijim se lokalitetima ova zdanja nalaze sa ICT tvrtkama koja mogu ponuditi tehnološka rješenja kroz kreiranje holograma, mobilnih aplikacija, 3D prikaza, video igara i dr. te na taj način oživjeti priče, legende, aktivnosti unutar zidina na zanimljiv, interaktivan i dinamičan način.

  Objavljeno: 23.10.2015, 18:46h