Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na Maloj loži održan H2LO festival

Na Maloj loži održan H2LO festival

 

 

Održan je još jedan H2LO festival u organizaciji Udruge Na Maloj loži i Turističke zajednice grada Šibenika, a obilježile su ga edukativne i zabavne radionice za djecu i odrasle, tematski razgled grada s vodičima, kviz znanja, umjetnička instalacija od otpada, zanimljiv glazbeni program te dobra atmosfera i žamor na jednom od najpitoresknijih šibenskih trgova – Maloj loži.

I ove godine je proslavljen povijesni događaj kada je Šibenik po prvi put dobio vodu iz česme Rodićevac na Trgu Ivana Pavla II. Program je započeo edukativnim radionicama za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, u kojima su imali priliku kroz zabavan način naučiti nešto o povijesti svoga grada, važnosti očuvanja pitke vode te odgovornog ponašanja prema okolišu. Radionice su vodili Karmen Bezbradica iz Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik, Ana Vukšić iz Tinker Labsa Šibenik, učiteljice Anita Matić i Andrea Bumber iz Udruge Edukacijski inkubator, Lana Martinović Čala, a zanimljivu priču o važnosti vode i ulozi šibenskih česmi kroz povijest ispričali su nam učenici 2. a razreda učiteljice Ivane Guberine.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati i u tematskom razgledu „Ante vitez Šupuk, nasljeđe vizionara“, kojeg su vodile članice UTV Mihovil Šibenik, a ove godine je obilježena i 120. obljetnica njegove smrti.

Veselo je bilo i na kvizu znanja koji je i ovu godinu organizirala Kviz udruga Šibenik. Tri ekipe s najboljim rezultatima dobile su nagrade sponzora festivala. Za dobru atmosferu nakon kviza pobrinuo se šibenski DJ Bakula.

U subotu je nastavljeno u istom tonu pa je tijekom jutra Mala loža bila preplavljena slikarskim radovima na radionici „Grad i voda“ Lane Martinović Čala, kišnim kapljicama i oblacima od filcane vune na radionici Mirjane Bračić, a najmlađi su naučili i kako filtrirati vodu na zanimljivoj radionici JU NP Krka “Kap za slap.“

Nije nedostajalo ni kreARTive, jer su „stanari“ Male lože – Petar Grubić (Grubić Design) i Sanela Imbrišić (Lanterna Concept Store) izradili instalaciju od otpada kojeg su prikupili i izronili Goran Šimić te ekipa iz KEU Caretta Caretta. Ovom instalacijom željeli su ukazati na sve veći problem količine otpada koja se nalazi svuda oko nas; i u moru, i na kopnu. Zanimljivo je bilo i na predavanju „Alternativni sustavi upravljanja vodom u gradu“ koji su održali etnologinja, kulturna antropologinja i arheologinja Kristina Dobra te krajobrazni arhitekt Mate Rupić. Pričali su o primjerima vezanim uz permakulturu, kulturne krajolike, urbanizam i sustave upravljanja vodom u kontekstu našega grada.

H2lo festival zatvoren je koncertom ToMe – Tomislava Marića, kojemu je ovo bio prvi koncert u Šibeniku.

H2lo festival organiziraju Udruga Na Maloj loži i TZ grada Šibenika, a donatori, odnosno sponzori su JU NP Krka, Grad Šibenik, HEP, Vodovod i odvodnja, Vinoplod Vinarija Šibenik, Na.ma.lo coffee & wine bar, City Life, Moderato cakes.

 

  Objavljeno: 20.05.2024, 12:16h