Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na međunarodnom seminaru u Oslu o ulozi mladih u demokratskom odlučivanju i predstavnik grada Šibenika

Na međunarodnom seminaru u Oslu o ulozi mladih u demokratskom odlučivanju i predstavnik grada Šibenika

 

 

I grad Šibenik bio je, posredstvom Ante Galića, tajnika šibenske gradske uprave, zastupljen na nedavno održanom seminaru u Oslu (od 9. do 14. listopada) o osposobljavanju mladih za sudjelovanje u donošenju demokratskih odluka u lokalnim sredinama. Edukacija upravo takvog naziva  je plod aktivnosti transnacionalne suradnje (TCA)  između nacionalnih agencija kakva je, u slučaju Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe EU,  koje provode program Erasmus + .

Cilj okupljanja mladih u norveškom glavnom gradu bio je, prema Galićevim riječima, razmjena iskustava i prakse sudionika vezanih uz demokratske procese odlučivanja i participacije mladih ljudi, identifikacija budućih aktivnosti u razvoju relevantnih kompetencija u odlučivanju te, uz ostalo, utjecaj na razvoj demokratskih procesa te uspostava suradnje sa organizacijama mladih iz drugih zemalja.

„Dogovorio sam, tako, suradnju sa slovenskim sudionicima edukacije, pa ćemo do kraja ove godine u okviru studijske posjete, obići Centar za mlade u Celju. Općenito se razmjena iskustava u svim vidovima suradnje koje potiče program Erasmus + pokazala vrlo korisnom. Također je to bila prilika za ocjenu koliko je naša zemlja, u usporedbi sa drugim europskim državama,  daleko odmakla u postavljenim standardima uključivanja mladih u donošenje razvojnih i drugih odluka. Mogu samo kazati kako smo doista na zavidnoj razini, pa i korak dalje u odnosu na pojedine europske zemlje. Spomenimo samo naš model certificiranja gradova u provođenju lokalnih politika za mlade ili zakonske propise kojima su postavljeni temelji obavezne participacije mladih u demokratskom odlučivanju. Naravno da ima prostora za poboljšanje, no edukacije poput ove u Oslu svakako tome pridonose“ – istaknuo je Galić.  

  Objavljeno: 24.10.2022, 13:31h