Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na prepunoj rivi održan svjetlosni spektakl Light is Life

Na prepunoj rivi održan svjetlosni spektakl Light is Life

 

 

Sinoć je na Obali dr. Franje Tuđmana u Šibeniku održan svjetlosni spektakl „Light is Life“ u povodu 122. obljetnice otkako je grad Šibenik među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

 

U glazbenom djelu programa koji se odvijao na usidrenom brodu Lirica nastupile su violončelistica Nina Lucija Perina te operna sopranistica Tea Slavica, koju je na klaviru pratila profesorica Ana Lucić.

 

U zabavnom dijelu programa, u osvijetljenom dijelu šibenskog podmorja, atraktivan nastup brojnoj publici priuštile su sinkronizirane plivačice, članice Hrvatske reprezentacije i kluba za sinkronizirano plivanje Primorje Aqua Mare iz Rijeke. Njihov nastup označava energiju dobivenu iz rijeke i mora, a tradicionalne gajete osvijetljene led trakama koje su plovile u pozadinu predstavljale su energiju vjetra.

 

Manifestaciju su zajednički organizirali Zoran Lučić Luca, Grad Šibenik, TZ grada Šibenika i Jedriličarski klub Val.

 

Hidroelektrana Jaruga puštena je u rad 28. kolovoza 1895. godine, dva dana nakon što je proradila hidroelektrana na izmjeničnu struju, ona na Niagarinim slapovima u SAD-u. Stanovnici Buffala struju su počeli trošiti tek dogodine, a u Šibenik je došla iste večeri. Jedna od prvih hidroelektrana izmjenične struje u svijetu izgrađena je na inicijativu šibenskog gradonačelnika Šibenika Ante Šupuka, njegovog sina Marka i inženjera Vjekoslava Meichsnera

  Objavljeno: 29.08.2017, 08:40h