Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na prepunoj rivi održan svjetlosni spektakl „Light is life“

Na prepunoj rivi održan svjetlosni spektakl „Light is life“

 

 

Sinoć je na Obali dr. Franje Tuđmana u Šibeniku održan svjetlosni spektakl „Light is Life“ u povodu 123. obljetnice otkako je grad Šibenik među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

U glazbenom djelu programa koji se odvijao na plutajućem pontonu postavljenom u blizini mula Krke  nastupili su Šibenska narodna glazba ,mezzosopranistica Nera Gojanović, te pjevač Đani Stipaničev u klavirskoj pratnji Gordane Pavić. 

 

Za vrijeme trajanja koncerta, između 123 sidrena plutajuća balona postavljena u moru kao simbol godina obljetnice,duž šibenske luke jedrilo je nekoliko osvijetljenih jedrilica iz JK Val.


Program je završio spektakularnim bijelim vatrometom.

 

Organizatori manifestacije su Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Jedriličarski klub Val.

 

Hidroelektrana Jaruga puštena je u rad 28. kolovoza 1895. godine, svega dva dana nakon što je proradila jedna od najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju, ona na Niagarinim slapovima u SAD-u. Ipak, stanovnici Buffala struju su počeli trošiti tek dogodine, dok je u Šibenik ona došla iste večeri.

 

Jedna od prvih hidroelektrana izmjenične struje u svijetu izgrađena je na inicijativu šibenskog gradonačelnika Šibenika Ante Šupuka, njegovog sina Marka i inženjera Vjekoslava Meichsnera.

  Objavljeno: 29.08.2018, 09:05h