Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na radionici ‘Dalmatinski đir, europska priča’ mladi se informirali o važnosti EU izbora

Na radionici ‘Dalmatinski đir, europska priča’ mladi se informirali o važnosti EU izbora

 

 

U Kući umjetnosti "Arsen" održana je radionica "Dalmatinski đir, europska priča" koju su organizirali Udruga mladih "Mladi u EU", Savjet mladih Grada Šibenika, Europe Direct centar Šibensko-kninske županije i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Event je bio organiziran u dva dijela, panel raspravu ”Medijska pismenost i dezinformacije u kontekstu EU izbora” te radioničkog dijela ”Ususret #EUizbori 2024”.

Sudionici panel rasprave bili su doc.dr.soc. Petra Kovačević (Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu), Ivan Nekić (Faktograf) i Diana Ferić (Šibenik News). Panelisti su istakli zašto je važan  izlazak na europarlamentarne izbore te kako odluke Europskog parlamenta utječu na živote u lokalnoj sredini. Bilo je riječi i o tome kako su teme vezane uz europske politike nedovoljno zastupljene u medijima te kada se i govori o njima nisu prilagođene mlađoj publici.

Tijekom radionice ”Ususret #EUizbori 2024” koju su vodili predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Marko Boko i Ivo Antunović iznijele su se informacije o izlaznosti na EU izbore te zašto je bitno izaći na izbore. Marko Boko osvrnuo se na prethodne europske izbora kojima je pristupilo samo 18% mladih (18 – 30 godina).

"To je zabrinjavajuće, ali isto tako i poticaj nama da više budemo na terenu. Naš je dojam da će to sada biti puno bolje. Kada razgovaramo s mladima često ih pitamo što misle o tome da se dobna granica snizi na 16 godina te oni sami kažu – ne.", rekao je Boko te pojasnio da je to zbog toga što mladi nisu dovoljno informirani te nemaju predznanja da bi mogli odlučiti.

  Objavljeno: 06.05.2024, 12:57h