Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na rivi otvorena izložba Hrvatska iz zraka

Na rivi otvorena izložba Hrvatska iz zraka

 

 

 

Na šibenskoj rivi danas je otvorena izložba fotografija „ Hrvatska iz zraka“, koja je rezultat sedmogodišnjeg istraživanja Hrvatske iz ptičje perspektive te prikazuje  poznate hrvatske prirodne i kulturne atrakcije.

Izložbu, koja će Šibenčanima i posjetiteljima biti dostupna do 15. kolovoza,  simbolično su otvorili zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer, direktor TZ Grada Šibenika Dino Karađole te Anđela Šimunac, asistentica autora i voditelja cijelog projekta Davora Rostuhara.

Izložbu čini 30 postamenata od kojih svaki sadrži dvije fotografije velikog formata (150x100 cm), i pripadajuće tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku koji su koncipirani tako da ispričaju priču o Hrvatskoj iz National Geographic kuta:  tekstovi na atraktivan način obrađuju teme iz geografije, razvoja, kulture, povijesti itd. Svaki postament na vrhu ima solarne ploče koje preko dana pune baterije u bazi postamenta koje uvečer i po noći daju dovoljno struje da osvjetljavaju fotografije.

Cilj projekta bio je preletjeti sve krajeve Hrvatske raznim letjelicama, upoznati Hrvatsku iz zračne perspektive, dokumentirati postojeća blaga fotografijom te otkriti nova.
Kolekcija sadrži  dvjestotinjak vrhunskih i dosad neviđenih fotografija, od kojih većina otkriva nov pogled na poznate vrijednosti hrvatske kulturne i prirodne baštine, a na šibenskoj rivi ih je postavljeno 60.

Fotografije  su dosad objavljene u čak šest tematskih reportaža u prestižnom svjetskom časopisu National Geographic, a autorov pristup nagrađen je prestižnom uredničkom nagradom američkih urednika National Geographica.

Osim u Hrvatskoj, izložba je gostovala u Milanu od 17. do 31. lipnja, gdje je predstavljala Hrvatsku za vrijeme najvećeg svjetskog sajma EXPO na temu „Prehrana planeta. Energija za život“.
Projekt su podržali Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, MVEP, UNESCO, Hrvatska turistička zajednica te više od stotinu drugih relevantnih institucija.

Nakon Šibenika izložba će gostovati  na Hvaru i Korčuli te  u Vodicama i Gospiću.

 

  Objavljeno: 31.07.2015, 12:51h