Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na rodnoj kući u Docu otkrivena spomen ploča Petru Guberini

Na rodnoj kući u Docu otkrivena spomen ploča Petru Guberini

 

 

U povodu obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog znanstvenika i Šibenčanina Petra Guberine, danas su na njegovoj rodnoj kući u Docu spomen ploču otkrili gospođa Vera Guberina i gradonačelnik dr. Ante Županović.

Netom prije toga, u Gradskoj vijećnici održan je svečani skup u čast Petra Guberine na kojem su o njegovom  životu i radu govorili doc.dr.sc. Adinda Dulčić, ravnateljica Poliklinike SUVAG, prof. Mladen Lovrić, suradnik i prijatelj Petra Guberine, te gđa. Zinaida Maksimova Semonovna, doministrica socijalne skrbi države Jakutije.

U svom uvodnom obraćanju šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović prenio je neka svjedočanstva ljudi koji su zbog Petra Guberine posjetili Šibenik.

„Michele Andre, dopredsjednica Francuskog Senata, suradnica i prijateljica Petra Guberine na njegovim danima u Zagrebu rekla je o posjetu Šibeniku:

Zatim je došlo čarobno ljeto koje sam provela na dalmatinskoj obali. Imala sam osjećaj da hodam uz prijatelja i učitelja. Zbog mene, ponovno je proživljavao svoje dječaštvo. Petar – rođen u staroj šibenskoj kući, pri kraju neke, kamenom popločane i suncem obasjane ulice, čije su mi boje i svjetlost uvijek u sjećanju.“

„To su ulice kojima je prolazio Petar i kojima mi danas prolazimo. To je Šibenik koji je Petar Guberina podijelio sa svojim prijateljima s drugog kraja svijeta“, nastavio je gradonačelnik.

„Kada Aime Cesario, pjesnik i političar, njegov dugogodišnji prijatelj kojeg je upoznao u Francuskoj i s kojim je pokrenuo pokret crnaštva  (négritude), nije imao novca za vratiti se kući, u Martinique, Petar ga je pozvao u Šibenik.

Pejzaži, razvedenost obale, samoća, more, sve me podsjećalo na Martinque. S trećeg kata kuće, ispred krajolika čudesne ljepote, ugledao sam niz otoka. Petre, pogledaj tu obalu: ta mi je najdraža, kako se zove? Marinska! Ma nemoj! To je Martinique! Drugim riječima, zbog nedostatka novca, došao sam u zemlju koja nije moja, a za koju mi kaže da se zove Martinique. Tako sam započeo Bilježnicu povratka u rodnu zemlju, rekao je o Šibeniku.“

Petar Guberina nije bio samo Šibenčanin, već i istinski građanin svijeta. . Tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog  stoljeća intenzivno je pisao o crnačkoj poeziji te upoznao našu sredinu s afričkom kulturom i književnošću.

Petar Guberina već je 1941. godine bio na strani narodnooslobodilačkog pokreta. Godine 1945. bio je delegat Jugoslavenskog crvenog križa u Ženevi, a od 1947. do 1951. radio je u diplomaciji, prvo u Ateni, a zatim u Ujedinjenim  narodima. U više od 60 zemalja svijeta  tumačio je svoju teoriju, kao ekspert ili voditelj projekata za širenje verbotonalnog sistema i osnivanje verbotonalnih ustanova. Bio je član brojnih međunarodnih stručnih društava, dvostruki je nositelj Ordena „Legije časti“ Republike Francuske te više drugih odličja i priznanja.

Ipak, svoj najveći doprinos svijetu i znanosti dao je razvojem i primjenom verbotonalnog sistema i metode te utemeljenjem poliklinike SUVAG koju je godinama vodio i koja i dan danas pomaže djeci s poteškoćama u govoru da budu ravnopravni sudionici u razgovoru.

Foto: www.sibenik.in 

  Objavljeno: 25.05.2013, 14:01h