Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na Zlarinu predstavljen projekt Hrvatski centar koralja Zlarin

Na Zlarinu predstavljen projekt Hrvatski centar koralja Zlarin

 

 

 

U Domu kulture na Zlarinu jutros je, u nazočnosti savjetnika ministra turizma Ive Bašića, gradonačelnika Grada Šibenika dr. Željka Burića i njegovog zamjenika mr.sc. Danijela Milete, predstavljen projekt ' Hrvatski centar koralja Zlarin'.

 

Otvorenje koraljarskog centra planirano je u  zgradi Kažerma i Kući Šare gdje bi bilo okupljalište koraljara s prostorima za edukaciju i radionicama namijenjenim svima koje koraljarstvo zanima.

Znanstveni suradnik Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo FER-a Nikola Stilinović demonstrirao je i ronilicu koja na daljinsko upravljanje snima koralje na dnu mora vidljive na monitorima u brodu. Ronilica je svojevrsna atrakcija posjetiteljima i turistima,  a u sklopu djelatnosti Centra koralja planirana je prezentacija  procesa od vađenja koralja s dna mora do načina njihove eksploatacije.

'Iznimno smo sretni zbog ovog projekta i ideje koju realiziraju naši mladi stručnjaci Odjela za gospodarstvo jer će se događati upravo na otoku. Otoci trebaju sadržaje koji će otvarati perspektive u turističkom, ali i u razvojnom smislu. Koraljarstvo je na Zlarinu ostavilo neizbrisiv trag i to želimo pokazati', rekao je na današnjoj prezentaciji gradonačelnik Burić.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić pohvalio je projekt ukazavši na potrebu turističke valorizacije i stvaranja turističkih sadržaja na otocima, ali i potrebu očuvanja života na njima, ne samo u sezoni, već i tijekom cijele godine. „U Ministarstvu turizma prepoznali smo vrijednot ovog projekta i ministar Lorencin je odobrio 350.000,00 kuna za izradu dokumentacije koja je neophodna kako bi se projekt prijavio za EU sredstva.“, kazao je Bašić.

Vladimir Buneta, predsjednik Mjesnog odbora Zlarin, naglasio je kako je ovo projekt koji će dati veliki poticaj turističkoj ponudi Zlarina i doprinijeti boljem životu na otoku. 

Vrijednost projekta, kojeg je  danas predstavila pomoćnica pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.  Ivana Bujas Rupić  procjenjuje se na 8 milijuna kuna, te će biti apliciran za sredstva EU.

Gradonačelnik Željko Burić sa zamjenikom Danijelom Miletom i predsjednikom Mjesnog oodbora Zlarin Vladimirom Bunetom i suradnicima obišao je i obnovljenu cestu,devastiranu tijekom nevremena ove zime, čiju sanaciju je u vrijednosti od  1,2 milijuna kuna u cijelosti podmirio Grad Šibenik. 

Predstavljanju projekta nazočili su i direktori ureda tusističkih zajednica: županije Željana Šikić i Grada Šibenika Dino karađole.

 

 

  Objavljeno: 19.04.2014, 13:28h