Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Načelno prihvaćen Zaključak o zaštiti i promicanju interesa Grada Šibenika

Načelno prihvaćen Zaključak o zaštiti i promicanju interesa Grada Šibenika

 

 

Nakon četverosatne rasprave na sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika o situaciji u Gradu Šibeniku, a u svjetlu ukidanja ili smanjivanja pojedinih upravnih, javnih i drugih institucija, odnosno službi, u posljednjih nekoliko godina, Gradsko vijeće je načelno prihvatilo predloženi Zaključak o zaštiti i promicanju interesa Grada Šibenika, uz napomenu kako će Međustranačko vijeće isti doraditi odnosno izvršiti neke potrebne izmjene teksta.

Sjednicu, na koju su pozvani i ravnatelj Carinske uprave i pomoćnik ministra Zlatko Grabar, zatim pročelnica šibenske Carine Gordana Cvjetković, predsjednik HGK-Županijske komore Šibenik Petar Škender, ravnatelj Šibenske privatne Gimnazije Zvonko Pešić, dr.sc. Neven Cukrov is Instituta Ruđer Bošković, otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Goran Grguričin, te tom prigodom kazao: „ Evidentno je da se kroz forme preustroja i reorganizacije, u realnosti provodi i uočava trend smanjenja pojedinih organizacijskih oblika koji se neposredno ili posredno tiču određenja i samog Grada Šibenika. Izgledno je da taj trend redukcije i trend spuštanja na niže organizacijske oblike raznih upravnih organizacija i drugih unutarnjih ustrojstvenih jedinica, istovremeno sužava Gradu Šibeniku one atribute koji ga čine administrativnim, upravnim, gospodarskim, kulturnim i svakim drugim središtem ove Županije i mikroregije i svih njenih stanovnika, te neposredno srozavaju i povijesne vrijednost Grada Šibenika kao tisućljetnog sjedišta i središta na ovim prostorima.“ kazao je Grguričin. Potom je uslijedila rasprava o gašenju sjedišta HP-a u Šibeniku, zatim gotovinskog centra FINA-e, evo sada i novog ustroja Carine, a raspravljalo se i o otvaranju studija energetike i zaštite okoliša pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu, kao i o čistoći mora na budućoj plaži Banj.

Tekst Zaključka, kako ga je formuliralo spomenuto vijeće, prenosimo u cijelosti:


ZAKLJUČAK o zaštiti i promicanju interesa Grada Šibenika

 

  1. Prosvjedujemo protiv deklarativnih odluka i koncepta decentralizacije i regionalizacije Vlade Republike Hrvatske, a kroz koje se u realnosti provodi koncept centralizacije i dominantne koncentracije u politički favorizirana središta, reducirajući razinu razvoja već do sada afirmiranih središta i sjedišta gospodarskih i zemljopisnih prostora, čime se građanima sužava prostor za primjeren rad, napredovanje, i u konačnici za ostvarivanje osnovnih egzistencijalnih uvjeta u sredini života i rada.

  2. Prosvjedujemo i protiv svih prethodnih drugih, kao protiv i sada aktualnog koncepta reorganizacije Uprave Carinarnice vezano za Grad Šibenik, te tražimo da se otklone takve odluke kojima bi se nastavilo daljnje reduciranje dosegnute razinu razvoja i već do sadašnje afirmacije Grada Šibenika kao gospodarskog i zemljopisnog središta i sjedišta prostora ove mikroregije.

  3. U svezi mogućeg preustroja Republike Hrvatske, kojim bi bili obuhvaćeni Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik, tražimo od Vlade Republike Hrvatske, da Grad Šibenik kroz legitimno izabrana tijela i dužnosnike, bude aktivno uključen u izradu istog. Sve s ciljem ravnomjernog razvitka Hrvatske, te zaštite i promicanja interesa Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

  4. Gradsko vijeće Grada Šibenika potiče Vladu Republike Hrvatske na povrat neperspektivnih vojarni i vojnih objekte koji nisu u funkciji obrane Republike Hrvatske na području Grada Šibenika, sukladno predviđenoj proceduri za povrat te vrste imovine i prema podnijetim zahtjevima. Povrat se traži u vlasništvo ili na dugogodišnje korištenje, radi realiziranja projekata bitnih za razvitak Grada Šibenika.

  5. Tražimo da Vladi Republike Hrvatske pronađe i provede koncept da se prostor nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura oslobodi od obveza, financijskih ili hipotekarnih, neopravdano nametnutih zloporabom procesa i postupaka nakon rušenja i planiranja sanacije, a koje Vlada ili druga tijela kojih je Vlada osnivač ili Republika Hrvatska kao suvlasnik imaju prema TEF-u.

  6. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske punu potporu za što skorije dovršenje brze ceste Šibenik-Drniš-Knin prema granici Bosne i Hercegovine.

  7. Gradsko vijeće predlaže gradonačelniku Grada Šibenika, da zajedno sa šibensko-kninskim županom i saborskim zastupnicima s područja Šibensko-kninske županije inicira sastanak s predsjednikom Vlade RH na navedene teme i da zatraže potporu u rješavanju navedenih i drugih projekata od vitalnog interesa Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

    Gradsko vijeće Grada Šibenika
    Predsjednik
    mr. sc. Goran Grguričin

  Objavljeno: 12.04.2012, 00:00h