Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

 

 

Nacionalni je dan oboljelih od epilepsije - bolesti od koje pati gotovo 40 tisuća osoba. Znanstvena su dostignuća donijela napredak u liječenju i poboljšala kvalitetu života, no oboljeli i njihove obitelji i dalje se moraju boriti s neznanjem i predrasudama mnogih u društvu.

Mnogo je onih koji i danas skrivaju bolest od okoline iako je riječ o relativno čestoj bolesti. Od epilepsije boluje oko jedan posto populacije, dakle, u Hrvatskoj oko 40 000. Epilepsija je najčešća neurološka bolest koja se reflektira tako da u jednom trenutku rad prestane raditi. U tom slučaju može se dogoditi napadaj. Često su to veliki napadaji - tzv. grand mal - uz gubitak svijesti, grčenje tijela. No postoje i parcijalni napadaji koji imaju obilje simptoma i zahtijevaju stručno znanje da bi se mogli razlikovati od drugih, sličnih poremećaja.

 

Danas se kod dvije trećine pacijenata epilepsija može kontrolirati lijekovima. Kako se razvija neurokirurgija, tako se otvara mogućnost operativnog liječenja, što je važno za one pacijente kojima lijekovi ne pomažu. Kod nas se kirurško liječenje primjenjuje u KBC-u Rebro, Dubravi i KB-u Sestre milosrdnice.

 

No još su brojne predrasude vezane uz epilepsiju. Istraživanje koje je 1997. pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija pokazalo je da gotovo pola ispitanika epilepsiju smatra psihičkim poremećajem. Novija istraživanja pokazuju da se o bolesti više zna i otvorenije govori.

 

Budući da je riječ o kroničnoj bolesti, pacijenti moraju naučiti brinuti se za sebe i živjeti s bolešću. Zbog toga je važno da se druže te razmjenjuju znanja i iskustva.

 

 

  Objavljeno: 14.02.2014, 08:29h