Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Najdugovječnije okupljalište Šibenčana sa zagrebačkom adresom

Najdugovječnije okupljalište Šibenčana sa zagrebačkom adresom

 

 

Društvo Šibenčana i prijatelja Grada Šibenika zavičajni je klub koji u Zagrebu djeluje već skoro četrdeset godina. Inicijativa za okupljanjem Šibenčana s prebivalištem u Metropoli započela je davne 1965, koja se danas obilježava kao godina nastanka Društva. Potaknuli su je tadašnji studenti kako bi lakše ostvarivali međusobne kontakte, ali i predstavili svoj zavičaj zagrebačkim sugrađanima. 1974. godine održana je prva Šibenska večer u Zagrebu u tada popularnom Gradskom podrumu. S godinama je to postala tradicija pa se takve večeri i dan danas jednom godišnje održavaju u hotelu Westin. Ozbiljnije djelovanje Kluba Šibenčana počinje 1976. kada Društvo dobiva svoj statut i stalno prebivalište u Ulici Baruna Trenka 3, gdje je ostalo sve do danas.

Djelatnosti Društva Šibenčana organizira i usmjerava Upravni odbor koji čine brojni uvaženi Šibenčani u Zagrebu, a trenutni predsjednik Društva je dr. sc. Miljenko Bura. U okviru Društva Šibenčana djeluje i Klub studenata. Osnova za osnivanje Kluba proizlazi iz članka 12. Statuta Društva koji kaže da se unutar Društva mogu  formirati  razni ustrojstveni oblici (podružnice, klubovi, ogranci, odbori…) i ostali organizacijski oblici u skladu sa Statutom Društva. Studenti samostalno vode aktivnost Kluba uz potporu i nadzor Upravnog odbora.

Aktivnosti Društva Šibenčana imaju široki dijapazon. Većina njih se održava u prostorijama Kluba. Glavni cilj je interakcija između Šibenčana i prijatelja grada Šibenika kroz brojne tribine, umjetničke izložbe i koncerte. U organizaciji Kluba studenata osnovan je malonogometni klub koji sudjeluje na brojnim natjecanjima zavičajnih klubova u Zagrebu. Bez obzira na sportske rezultate, osobitim se uspjehom smatra sve veća zainteresiranost samih Šibenčana za aktivnosti svog društva u metropoli.

Važan dio djelovanja samih studenata su brojne zabave organizirane u prostorijama Kluba. Tematski tulumi, karaoke i nastupi talentiranih mladih šibenskih glazbenika ponajviše uveseljavaju studentsku populaciju. Filmske projekcije i turniri u društvenim igrama dio su uobičajenog tjednog programa, a nedavno su studenti počeli izdavati i „službeno glasilo Kluba Šibenčana“, časopis Reful.

Članovi Društva Šibenčana su mnoge uvažene javne ličnosti koje svojim funkcijama i umjetničkim talentom potpomažu rad Kluba i čine ga još reprezentativnijim u njegovom zagrebačkom okruženju.

U ime gradonačelnika Šibenika dr. Ante Županovića upućujemo Društvu Šibenčana, njegovom predsjedniku dr.sc. Miljenku Buri i svim članovima, kao i Klubu studenata, iskrene čestitke povodom „rođendana“. Želimo vam još puno godina uspješnog djelovanja te da nastavite biti istinska zavičajna oaza i mjesto gdje se uvijek mogu sresti prijatelji.

U ulici Baruna Trenka nalazi se ulaz u Kazalište lutaka. Isti ulaz vodi i u Klub Šibenčana. Teško ćete ga pronaći osim ako ciljano ne idete prema njemu. Kroz isti taj ulaz prolaze ljubitelji kazališta, djeca koja dolaze svijet promatrati kroz lica marioneta i Šibenčani. Oni stari koji su kroz ista ta vrata ušli prije trideset godina i oni mladi koji su ta vrata tek otvorili. I jedni i drugi ulaz u Kazalište lutaka vide kao mjesto na kojem mogu pronaći drage, stare prijatelje koje su izgubili na zagrebačkim ulicama.

  Objavljeno: 29.05.2013, 15:40h