Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Nakon 70 godina obnovljena i posvećena crkva sv.Nikole u šibenskoj Mandalini

Nakon 70 godina obnovljena i posvećena crkva sv.Nikole u šibenskoj Mandalini

 

 

Misno slavlje uz svečanost posvećenja crkve, kojem su nazočili zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer i tajnica Grada Diana Dulibić, započelo je procesijom od župne kuće u Mandalini u kojoj se u posljednjih 70 godina služila sv. misa.

Goran Prgin, vlasnik NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik koji je zavjetno obnovio crkvu, na ulazu crkve dočekao je biskupa i simboličnim činom mu predao ključeve crkve. Za vrijeme misnog slavlja uručena je povelja gospodinu Goranu Prginu, koji se ovom prigodom obratio okupljenim vjernicima i građanima. Nakon posvete crkve za sve okupljene je priređena prigodna zakuska koja je protekla u veselom raspoloženju Mandalinjana koji su napokon dobili svoju crkvu. 

Izgradnja crkve započela je 1916. a dovršena 1940. godine. U jesen 1943. za vrijeme 2. svjetskog rata tijekom bombardiranja crkva je pretrpjela teška oštećenja krovišta i od tada je propadala.

Kada je prije 9 godina privatizirao šibensko remontno brodogradilište u stečaju, gospodin Goran Prgin zatekao je u neposrednoj blizini zapuštenu crkvu i zavjetovao se da će je obnoviti u znak zahvalnosti Bogu, te za uspomenu Šibenčanima i svim nautičarima koji će navraćati u Mandalinu.

Građevinski radovi obnove crkve uz zadržavanje postojećih gabarita građevine trajali su više od 4 godine, a dovršeni su upravo 70 godina nakon rušenja crkve prema projektu arhitekata Zdeslava Slavice i Luke Najeva.

Radovi su uključivali kompletnu obnovu unutarnjih zidova, izgradnju krovišta crkve i sakristije, nabavu i ugradnju vrata, prozora s vitrajima, oltara i krstionika. Također je podignut zvonik koji je još u izgradnji, visok 27 metara, koji je zamišljen kao novi šibenski vidikovac.

Sredstva za uređenje okoliša i bojanje crkve donirali su i drugi donatori organizirani preko Mjesnog odbora Mandalina.

Šibenik od danas tako ponovno ima dvije crkve sv. Nikole, zaštitnika djece, djevojaka, ribara i pomoraca, čiji se blagdan obilježava darovanjem djece širom svijeta. Na simboličan način i ovim putem Šibenik povtrđuje svoj status grada djece i ljepote koji se posljednjih godina sve više okreće moru.

  Objavljeno: 06.12.2013, 15:21h