Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Nakon gotovo deset godina POS stanovi opet u Šibeniku

Nakon gotovo deset godina POS stanovi opet u Šibeniku

 

 

Predstavnici Grada Šibenika i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina danas su potpisali Predugovor za izgradnju ukupno 53 stana iz POS programa s tvrtkom Elanija d.o.o. čime su, gotovo deset godina od izgradnje posljednjih POS stanova, konačno opet stvoreni preduvjeti za rješavanje stambenog pitanja velikog broja šibenskih obitelji.

„Ovo je velik dan za Šibenik jer će mnoge mlade obitelji Programom poticane stanogradnje riješiti osnovne egzistencijalne probleme, a ujedno je značajan i za zaštićene najmoprimce koje novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova više ne štiti“, rekao je gradonačelnik Željko Burić, naglašavajući važnu ulogu suradnika predvođenih zamjenikom gradonačelnika mr.sc. Danijelom Miletom u ovom projektu.

„Zasukali smo rukave, odredili cilj i počeli raditi na poticajnoj stanogradnji bez previše pompe, a tako ćemo nastaviti u svim ključnim šibenskim projektima. Nije lako, ali zato smo tu da guramo naprijed“, rekao je zamjenik gradonačelnika Mileta, dodajući da je rješenje većine problema u postizanju dobitne kombinacije za sve sudionike, a u ovom slučaju su na dobitku APN, Elanija i svi građani Šibenika koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

„Ovo je početak jednog kvalitetnog projekta koji će biti rješenje za brojne obitelji na dobroj lokaciji. Sada se kreće samo sa 53 stana, a mogućnosti lokacije su preko 300 stanova. Prema iskustvima Splita i prijavljenih 2.100 obitelji na Natječaj za listu POS-a, očekujemo da će isto tako velik odaziv biti i u Šibeniku“, kazala je Marina Wallner, predstavnica Elanije d.o.o.

Prvi stanovi bit će useljivi u razdoblju od dvije godine, a cijena kvadrata procjenjuje se na oko tisuću eura. Početak radova na pristupnoj infrastrukturi očekuje se do kraja ove godine.

“Veliko je zadovoljstvo najaviti nastavak Programa POS-a u gradu Šibeniku. Predugovor je samo početni korak u realizaciji, a suradnja će se nastaviti sklapanjem Ugovora o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije i Ugovora o građenju. Osim u gradu Šibeniku, APN tijekom 2014. godine planira započeti s izgradnjom oko 1500 stanova u jedinicama lokalnih samouprava, a najveće od njih su Zagreb, Split, Osijek, Umag, Mali Lošinj, Gospić i drugi. Putem Programa POS-a dosad je izgrađeno ukupno 5265 stanova u 180 objekata u 74 jedinice lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 5265 stanova iznosi 2.538.865.716,23 kuna, a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 619.839.146,41 kuna. U gradu Šibeniku, APN je po Programu POS-a izgradio dvije stambeno-poslovne građevine s ukupno 99 stanova.“, kazao je direktor APN-a Slavko Čukelj.

APN se danas potpisanim Predugovorom u Uredu gradonačelnika obvezuje isplatiti ponuditelju 799,79 kn/m2 neto korisne površine stanova, spremišta stanara i pripadajućih parkirnih mjesta. Izgradnja višestambenih građevina podrazumijeva izvođenje i dovršetak svih radova i usluga potrebnih za potpunu funkcionalnost. Pored šibenskih obitelji, kojih u ovom trenutku ima 113 na listi 'reda prvenstva', prema novim izmjenama zakona, šibenske POS stanove moći će kupiti i drugi stanovnici Hrvatske.

  Objavljeno: 27.02.2014, 12:15h