Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Nastavljaju se filmske večeri srijedom

Nastavljaju se filmske večeri srijedom

 

 

Nastavljaju se filmske večeri srijedom. Sutra, 17. listopada će tako u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić  biti projekcija filma Gdje sanjaju zeleni mravi. Riječ je o redateljskom djelu Wernera  Herzoga iz 1984. godine. Početak je u 20 sati. 

Pustolov i radikal filma, Herzog je okrenuo leđa ne samo Zapadu i modernitetu, nego i raciju, naraciji i filmskoj formi u onoj mjeri u kojoj je ona preživjela modernistički prevrat. Okrenuo se Drugom u svakom smislu: drugim civilizacijama, drugim podnebljima, drugim duševnim stanjima, drugim spoznajnim putevima. Riskirajući producentski novac, fizičke patnje i život vlastite ekipe i sama sebe, bacao se iz jednog ekstremnog pothvata u drugi gradeći jedan od najzanimljivijih i najopasnijih opusa cjelokupnog filmskog modernizma. 

Werner Herzog rođen je u Münchenu 1942. kao Werner Stipetić, noseći prezime oca Hrvata. Odrastao je u bavarskom mekom trbuhu Europe, od rana gajeći pustolovnu strast za filmom. Među mnogim mitovima koji se pletu oko Herzoga postoji i taj da je prvi scenarij napisao s 15 godina i da je prvi film snimio ukradenom kamerom. Posve samouk kao filmaš, debitirao je u 25. godini Znakovima života(Lebenszeichen), ratnom metafizičkom dramom u kojoj se pojavljuju mnogi elementi tipično hercogovske forme i sadržaja: prazni pejzaži, dugi onirički kadrovi, junaci u pobuni protiv društva i kozmosa. Od tog filma pa do Gdje sanjaju zeleni mravi (Wo die gruenen meisen traumen, 1984.)Herzog će u 17 godina snimiti desetak filmova tako različitih po inscenaciji i temi, a opet sličnih po rizičnosti, fanatizmu i opsesivnom traganju za utopijskim Drugim. 

  Objavljeno: 16.10.2012, 08:24h