Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Natječaj za najbolju narodnu poslovicu

Natječaj za najbolju narodnu poslovicu

 

 

Bliži se 13. rujna, dan rođenja Jurja Šižgorića. Naša knjižnica nosi njegovo ime, pa ćemo njegov rođendan (13. 9. o. 1445.) i ove godine tradicionalno obilježiti zanimljivim natječajem u kojem svi možete sudjelovati. Najbolje čekaju vrijedne nagrade, koje će biti dodijeljene u petak, 13. rujna u 10 sati na Dječjem odjelu Knjižnice pred poprsjem Jurja Šižgorića.

Vaš je zadatak  pronaći i napisati, zajedno sa svojim podacima (imenom, prezimenom, adresom i telefonom), zanimljivu narodnu poslovicu. Poželjno bi bilo do poslovica doći istraživanjem a ne prepisivanjem s interneta. Ako ih uspijete pronaći više, onda na svakom papiru napišite po jednu. Papir presavijte i ubacite u sandučić koji će za tu prigodu biti postavljen na Dječjem odjelu ili pošaljite elektronskom poštom na adresu zbilusic@knjiznica-sibenik.hr do 11. 9. 2018.

A sad ćemo vam otkriti zašto baš narodne poslovice. Juraj Šižgorić, prvo književno ime Šibenika, bio je vrlo obrazovan. U Padovi je završio crkveno i svjetovno pravo, potom se kao već poznat pjesnik, na latinskom jeziku, vratio u rodni Šibenik. Njegova knjiga Elegije i pjesme, objavljena u Veneciji  davne 1477., prva je hrvatska tiskana pjesnička zbirka. Bio je zadivljen narodnom mudrošću, pjesmama i folklorom: prvi je sakupljao naše narodne poslovice i prevodio ih na latinski jezik. Nažalost, njegova zbirka poslovica netragom je nestala, no narodna mudrost živi i danas. Stoga tom velikom zaljubljeniku u svoj zavičaj i mudrost njegovih ljudi posvećujemo ovaj natječaj u nadi da ćemo i vas, dragi mladi prijatelji, ponukati da na trenutak zastanete i razmislite, u ovom užurbanom vremenu u kojemu živimo, o značenju i vrijednosti tih starih mudrih izreka.

Svim sudionicima natječaja želimo puno uspjeha u pronalaženju narodnih poslovica i dobru zabavu!

  Objavljeno: 09.09.2019, 12:21h