Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

NCP Remontno brodogradilište Šibenik će graditi brodove za Republiku Ganu

NCP Remontno brodogradilište Šibenik će graditi brodove za Republiku Ganu

 

 

NCP Remontno brodogradilište Šibenik na pragu je sklapanja poslovnog ugovora s Republikom Ganom za izgradnju dvadesetak brodova u vrijednosti 50 milijuna eura. Tim povodom u Šibenik su doputovali predstavnici ministarstva ribarstva i razvoja akvakulture Republike Gane koje predvodi zamjenik ministra Hon. Aquinas Tawiah Quansah, a zajednički su ih jučer primili župan šibensko – kninski Goran Pauk i novoizabrani šibenski gradonačelnik Željko Burić kojem je ovo ujedno bio i prvi službeni sastanak. 

Predstavnici Gane istaknuli su kako, osim trgovinske razmjene, žele uspostaviti sveobuhvatnu suradnju sa Šibenikom i Hrvatskom kroz razmjenu znanja, iskustava i tehnologija. Izrazili su i želju za formalnim bratimljenjem Šibensko – kninske županije i pokrajine Mfantsiman kako bi osnažili i prijateljske veze.

To je podržao i gradonačelnik Željko Burić koji je zaželio dobrodošlicu ganskim predstavnicima i istaknuo kako je uspjeh svake privatne firme ujedno uspjeh Šibenika i regije.

„Podržat ćemo svakoga tko želi raditi i povećati standard u Šibeniku. Smatram da je razvojni put Šibenika i Hrvatske upravo u suradnji s zemljama koje nisu u našem najbližem okruženju kako bismo bili još konkurentniji“, istaknuo je gradonačelnik.

Šibensko – kninski župan Goran Pauk pozdravio je sklapanje poslovnog ugovora između NCP –a i Gane te naglasio kako je upravno brodogradnja jedna od važnijih razvojnih grana u gradu i županiji. Također je dao punu podršku daljnjem razvoju suradnje na ostalim područjima i širenju dobre prakse iz Šibenika na Hrvatsku.

Predsjednik uprave NCP – Remontnog brodogradilišta Šibenik Goran Prgin kazao je kako se nada skorom potpisivanju ugovora i uspostavi suradnje, što za NCP – RBŠ znači izlazak iz krize i nova zapošljavanja 50 do 70 ljudi.

Predstavnici Gane istaknuli su na kraju kako se vrlo ugodno osjećaju u Šibeniku koji je topao, morski grad kao i onaj iz kojeg dolaze. Zahvalili su na srdačnoj dobrodošlici i istaknuli kako je, nakon političke suradnje za vrijeme biše Jugoslavije kroz pokret „Nesvrstanih“, sada došlo vrijeme za gospodarsku, ali i iskrenu prijateljsku suradnju dvaju zemalja.

Inače, Gana je danas zemlja koja bilježi porast BDP – a. Glavno prirodno bogatstvo je plodno tlo, a glavno rudno zlato, pa Gana svoje gospodarstvo temelji na poljoprivredi i rudarstvu. Gana najviše izvozi zlato, kakao i drvo.

  Objavljeno: 08.06.2013, 12:39h