Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Nijemo kolo Dalmatinske zagore nominirano za nematerijalnu baštinu UNESCO-a

Nijemo kolo Dalmatinske zagore nominirano za nematerijalnu baštinu UNESCO-a

 

 

Međuvladin odbor za nematerijalnu baštinu UNESCO prihvatio je jučer, između 80 nominacija i dvije hrvatske. Riječ je o bećarcu iz Slavonije, Baranje i Srijema te nijemom kolu Dalmatinske zagore. 

Od  80 nominacija svega je 19 nematerijalnih dobara preporučeno za upis na Reprezentativni popis, uključujući i ples Saman iz Indonezije, kinesko lutkarsko kazalište sjena, Fado iz Portugala, Mariachi glazbu iz Meksika, a 11 dobara je upisano na Listu nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Hrvatska ima 7 materijalnih  i 12 nematerijalnih dobara na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine,  čime je među vodećima u Europi, ali i u svijetu po broju nematerijalnih dobara na UNESCO-ovim listama.

Dubrovačka Festa Sv. Vlaha, Dvooglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Godišnji proljetni ophod Kraljice (Ljelje) iz Gorjana, Procesija Za križen na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva i Čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Hvar, Lepoglava) nematerijalna su baština koja su na UNESCO-vu listu uvrštena 2009. godine.  Prošle godine na istu listu uvršteni su još i  Sinjska alka - viteški turnir u Sinju, te  Medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske, dok je na UNESCO-ovu Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita upisan Glazbeni izričaj ojkanje.

Ovaj izuzetan uspjeh potvrda je višegodišnjeg predanog rada Ministarstva kulture, njegovih stručnih službi kao i stručnjaka iz područja etnologije.

  Objavljeno: 28.11.2011, 11:36h