Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Novi pravilnici za male ribare

Novi pravilnici za male ribare

 

 

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je na objavu u Narodnim novinama dva podzakonska propisa kojima se odnose na tzv. "male ribare", odnosno ovlaštenike "Odobrenja za mali ribolov", a riječ je o Pravilniku o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini te Pravilniku o malom obalnom ribolovu.

Pravilnikom o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini dopušteno je obavljanje malog ribolova svim ovlaštenicima Odobrenja za mali ribolov, koji su posjednici Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2013. godinu, odnosno Potvrda o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013. godinu vrijedi do kraja 2014. godine, s tim da se potvrde u 2014. godini neće izdavati.

Također, mali ribari s prebivalištem na otocima i poluotoku Pelješcu će kod obavljanja ribolova morati uz sebe imati odobrenje i potvrdu iz 2013. godine, dok će svi ostali morati imati i dokaz o plaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova u proračun, koja ovisno o statusu iznosi tisuću kuna za osobe u dobi do 60 godina, 500 kuna za umirovljenike te 150 kuna za osobe starije od 60 godina.

Pravilnik o malom obalnom ribolovu donesen je pak zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o morskom ribarstvu, kojim je izmijenjen naziv odobrenja temeljem kojeg se obavlja mali obalni ribolov, a koji se sada zove "Povlastica".

Određeno je i da svi vlasnici važećih odobrenja za mali ribolov s navršenih 60 godina života koji su podnijeli zahtjev za izdavanje povlastice mogu nastaviti obavljati mali ribolov do rješenja zahtjeva.

Pravilnikom je i, zbog izjednačavanja uvjeta u ribolovu sa športskim i rekreacijskim ribolovom, pomaknut datum od kojeg je dozvoljeno korištenje umjetne rasvjete u ribolovu glavonožaca s 1. studenog na 1. listopada.

Za izdavanje rješenja o povlastici za mali obalni ribolov uz zahtjev je potrebno platiti upravne pristojbe u iznosu od 20 kuna pri pri podnošenju zahtjeva te 100 kuna za izdavanje rješenja o povlastici, navode iz Ministarstva.  (hina)

  Objavljeno: 03.03.2014, 08:29h