Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilazak radova na četrnaest gradilišta u Šibeniku

Obilazak radova na četrnaest gradilišta u Šibeniku

 

 

Šibenik je danas grad u kojem se gradi. Brojne dizalice, bageri i radnici koje svakodnevno vidimo putem kroz grad i bližu okolicu, svjedoče o četrnaest privatnih i javnih gradilišta na kojima su upravo u tijeku radovi. Bilo da je da je riječ o ulaganjima u turizam, stanogradnji, prodajnim centrima ili igralištima, svaki od ovih projekata će na svoj način pridonijeti kvaliteti života građana i napretku Šibenika.

Krenuvši od Poda prema zapadnom dijelu grada, pa do Baldekina kao četvrti s tri aktivna gradilišta, gradonačelnik dr. Ante Županović, njegovi zamjenici Franko Vidović i Petar Baranović sa suradnicima, obišli su danas radove u tijeku na šibenskim gradilištima.

Trenutno je u tijeku gradnja 3,2 kilometra nove komunalne infrastrukture i opremanje 700 000 m² prostora na poduzetničkoj zoni Podi u vrijednosti 17 milijuna kuna. Investitor je Grad Šibenik uz podršku i pomoć ministarstva poduzetništva. Veliki dio prostora već je prodan investitorima koji će po dovršetku infrastrukture krenuti u izgradnju objekata.

Nedavno su otvoreni radovi na uređenju Ražinske ulice u stambenom naselju Aluminij na Brodarici. Ukupna vrijednost investicije je 561 000 kuna, a asfaltirat će se 750 metara ceste u četiri odvojka, čime će se stvoriti pretpostavke i za postavljanje rasvjete. Neasfaltiran će ostati dio koji će se naknadno kopati prilikom radova na uvođenju kanalizacije, koji predstoje tom području.

Projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante
uključuje uređenje šetnice od uvale Dumboka do tvrđave sv. Nikole, izgradnju vidikovca, pristaništa ispod špilje sv. Ante, te atraktivnog drvenog mosta koji će voditi do tvrđave. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.4 milijuna eura, a najveći dio sufinancira EU iza IPA IIIC programa (69.76%). Uz nositelja, Javnu ustanovu ZPVŠKŽ, kao partneri na projektu sudjeluju Turistička zajednica Grada Šibenika i Regionalna razvojna agencija Šibensko  - kninske županije.

Tvrtka „Šibenik – Gradnja“ na području Jamnjaka gradi novu zgradu s 36 stanova. Građanima će na raspolaganju biti 21 dvosobni stan veličine 63 – 72 m² i 15 jednosobnih stanova od 48 – 53 kvadrata.  Također, između ulice Put Jamnjaka i Ulice bana Ivana Mažuranića Grad Šibenik gradi nove stepenice koje povezuju navedene ulice kako pješaci ne bi morali ići po prometnici. Vrijednost tih radova iznosi 320 000 kuna.

"U Šibeniku ima toliko gradilišta da ih ne možemo obići u jednom danu", istaknuo je gradonačelnik u izjavi za medije na Banju i dodao da je Grad investitor na većini otvorenih gradilišta, ali je i stvarao uvjete za dolazak privatnih investitora na čijim gradilištima su angažirana domaća poduzeća i koji će zapošljavati naše sugrađane.
"Na većini gradilišta u Šibeniku angažirana je domaća građevinske operativa, osim na izgradnji spomeničke cjeline Draženu Petroviću, gdje radove izvodi vinkovačka tvrtka", kazao je zamjenik gradonačelnika Franko Vidović.

Investicijom ukupne vrijednosti 9.896.365 kuna, Grad Šibenik novom šetnicom Banj – Pekovac na atraktivan način povezuje gradsku plažu s centrom grada i završava drugu fazu uređenja plaže Banj na kojoj će do ljeta niknuti novi objekt namijenjen ugostiteljskim sadržajima, kao i adekvatni sanitarni prostor te svlačionice za brojne kupače. To će biti dodatni impuls šibenskom turizmu i razvoju smještajnih kapaciteta u gradu.

Tome će pridonijeti i izgradnja ljetne pozornice na tvrđavi svetog Mihovila. Ovo je ipak prvi projekt kojeg je Grad Šibenik aplicirao na europske fondove i dobio kao glavni nositelj te ga vlastitim snagama provodi. Vrijednost projekta je 12 milijuna kuna, u čemu Grad Šibenik sudjeluje s 40%, dok se 60% financira iz EU fonda IPA IIIC.

Na donedavno praznom prostoru s obje strane šibenske Vinarije, danas se grade stanovi i novi trgovački centar. Tvrtka „Zagreb -  Montaža“ na Biocima na prostoru od deset tisuća metara gradi dva stambeno – poslovna objekta u kojima će se nalaziti 150 stambenih i poslovnih jedinica.

S druge strane, pak, gradi se 29. Kauflandov centar u Hrvatskoj. Na površini od 12 000 kvadrata, šibenski će Kaufland po površini biti jedan od većih, a zapošljavat će više od stotinu radnika. Za potrebe novog trgovačkog centra širi se i dio  bivše Tehnološke ceste na četiri trake čime će se izbjeći prometne gužve, posebno u vrijeme turističke sezone.

U gradskoj četvrti Vidici uređuje se dječje i košarkaško igralište. Postupak, između ostalog, obuhvaća zemljane radove, armirano – betonske radove i ugradnju nove opreme. U tijeku su i radovi na uređenju Trga Andrije Hebranga, na spoju Bosanske ulice i Osnovne škole Tina Ujevića. Riječ je projektu koji je ušao u ovogodišnji rebalans gradskog proračuna i kojim će urediti prostor oko trga na zadovoljstvo mnogobrojnih stanovnika te gradske četvrti.Radovi obuhvaćaju zemljane radove, kolničku konstrukciju i nabavu i postavljanje prometne opreme.

Na samom kraju, gradonačelnik i zamjenici obišli su nedavno započetu izgradnju parkirališta Gradskog parkinga na Baldekinu iznad Crvenog nebodera. Ovim je projektom predviđeno 18 parkirnih mjesta, a radovi, čija je vrijednost 400 000 kuna, bit će završeni najkasnije do 20. svibnja.

Ruta je završila na posebnom mjestu za sve Šibenčane, kod spomenika Draženu Petroviću. Tamo je u tijeku završetak spomeničke cjeline izgradnjom košarkaškog igrališta ispod kojeg će se nalaziti podzemna garaža
sa smještajnim kapacitetom za oko 30 automobila.

  Objavljeno: 08.04.2013, 08:48h