Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježava se 71. godišnjica strijeljanja Rade Končara i antifašista

Obilježava se 71. godišnjica strijeljanja Rade Končara i antifašista

 

 

U povodu 71. obljetnice strijeljanja Rade Končara i drugova, jutros je u Spomen – parku  na Šubićevcu održan komemorativni skup i položeni vijenci. Ispred Zajednice udruge antifašista Šibensko-kninske županije, prigodnu riječ održao je njezin tajnik Slavko Matić. Podsjetio je na povijesne činjenice i događanja pred strijeljanje 43 antifašista s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita koji su osuđeni na smrt od strane posebno ustrojenog Mussolinijevog Specijalnog suda za Dalmaciju, a potom strijeljani na današnji dan, 22. svibnja 1942. god. Njihova imena nalaze se uklesana na tri kamena bloka u Spomen parku Šubićevac.

Spomen park Šubićevac izgrađen je u spomen Radi Končaru i njegovim strijeljanim suborcima. Autori spomenika su akademski kipar Kosta Angeli Radovani i Zdenko Kolacio iz Zagreba. Završen je i predan na korištenje 1962. godine, a tri spomen kamena s imenima poginulih otkrivena su 1978. godine te spomen reljef, 1984. god.

Vijence su, pored predstavnika Zajednice antifašista Šibensko-kninske županije i predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, položili i predstavnici Grada Šibenika zamjenik gradonačelnik Franko Vidović i pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, te predstavnici SDP – a Šibenik.

Prisutnima se prigodno obratio i zamjenik gradonačelnika Franko Vidović koji je kazao da se moramo ponositi ljudima koji su se žrtvovali za nas i za slobodu koju danas uživamo:

„Prošla je 71 godina od kada su na ovom mjestu strijeljani ljudi koji su se borili za slobodu, toleranciju i jednakost. Na tim načelima antifašizma zasniva se i Europa u koju upravo ulazimo, ali i Hrvatska i zato je bitno da se ne sramimo tih vrijednosti, već da ih ponosno ističemo“, istaknuo je Vidović.

  Objavljeno: 22.05.2013, 12:28h