Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježava se blagdan Svih svetih

Obilježava se blagdan Svih svetih

 

 

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Živana Podrug i pročelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom Ivica Živković polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj i kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima, pridružili su se obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u organizaciji Ureda državne uprave u Šibensko – kninskoj županiji.

U sjećanje na sve stradale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, vijence su položila izaslanstva Šibensko – kninske županije, policije i vojske, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U četvrtak, 1. studenog povodom blagdana Svi svetih misno slavlje u Katedrali svetog Jakova  u 11 sati predvoditi će otac biskup Ante Ivas. Šibenski će biskup predvoditi i misno slavlje u 15 sati na gradskom groblju Kvanj.

Prema kršćanskoj tradiciji, dva dana u godini, 1. i 2. studenog, na blagdan Svih svetih i Dušni dan, vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima. Svi sveti svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine. Spomen mučenika, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Osim u Katoličkoj crkvi, ovaj se blagdan obilježava i u Engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama, premda je ondje primio različite oblike, ovisno o dotičnoj Crkvi.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova pa tako i spomenom na mrtve.

  Objavljeno: 31.10.2012, 12:15h