Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježavanje Dana Europskog broja 112

Obilježavanje Dana Europskog broja 112

 

 

U državama Europske unije 11. veljače obilježava se Dan Europskog broja 112, odnosno jedinstvenog europskog broja za hitne službe. Svrha uvođenja takvog broja bila je pružiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama svim građanima Europske unije, a osobito onima koji putuju državama Unije.

U Republici Hrvatskoj jedinstveni europski broj za hitne službe 112 uveden je 11. veljače 2005. godine. Pozivi upućeni na taj broj primaju se u Županijskim centrima 112, 24 sata dnevno, 365 dana u godini, za sve vrste hitnih informacija te se danas slobodno može kazati da je broj 112 u RH ispunio svoju osnovnu namjenu i prepoznat je kao broj na koji se njezini građani i turisti mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji.

Broj 112 trenutačno je jedini hitan broj u devet država Europske unije: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. No, broj 112 ne koriste samo zemlje Unije, već je uveden u još 11 država na području Europe i u svijetu, kao jedini hitan broj ili uz druge nacionalne hitne brojeve.

Korištenje i dogradnja broja 112 u Republici Hrvatskoj slijedi obveze zadane pred broj 112 europskim i nacionalnim propisima te je u cjelini usmjerena na implementaciju suvremenih rješenja u elektroničkim komunikacijama i informacijskim sustavima kao i jačanju koordiniranja ostalih hitnih brojeva policije, vatrogastva i hitne medicinske pomoći. Na broju 112 postoji postoje nove implementirane funkcionalnosti kao što su lociranje pozivatelja, SMS na 112 i „e-poziv“.

Organizacijski i funkcionalni ustroj broja 112 u sklopu Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova omogućava kvalitetnu afirmaciju ovog broja u pogledu brze i učinkovite koordinacije i razmjene informacija s hitnim službama.

Broj 112 dostupan je 24 sata dnevno svih 365 dana u godini, a pozivi su besplatni sa svih javnih telefonskih govornica, mobilnih ili fiksnih telefonskih priključaka. Pozivom na broj 112 može se dobiti pomoć bilo koje hitne službe: policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, gorske službe spašavanja, službe traganja i spašavanja na moru, inspekcijske ili komunalne službe te udruga građana koje na temelju svoje djelatnosti i sposobnosti sudjeluju u aktivnostima sustava civilne zaštite, kao što su lovci, ronioci, pčelari i drugi.

  Objavljeno: 06.02.2023, 12:32h