Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježavanje Europske noći kazališta

Obilježavanje Europske noći kazališta

 

 

U subotu, 21. studenog obilježava se Europska noć kazališta u sklopu koje će se održati koncert Ive Miletić na violini i Natalije Maričeve na klaviru u Froaje kazalištu u 19 sati,  kazališna drama Florijana Zellera Istina u HNK Šibenik u 20 sati, te adaptive quartet Mate Skračića u Atrij HNK u 22 sata.

Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Zaživio je 2008. godine na poticaj francuskih kazališnih umjetnika kada je u Hrvatskoj  prvi puta organiziran kao pilot program istodobno u Dječjem kazalištu Dubrava koje djeluje pri Narodnom sveučilištu Dubrava i Šibenskom kazalištu.

Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.

Pored niza već gotovih predstava, Noć kazališta svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljene su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Misija Europske noći kazališta jest promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva kroz otvaranje suradnji i razmjena gotovih produkcija, ali i stvaranja novih, otvaranje kazališnih mreža koje su dostupne svim djelatnicima u kulturi te kontinuirano njegovanje postojeće kazališne publike, ali i stvaranje nove.

Vizija Europske noći kazališta je postati prepoznatljivom i uspješnom manifestacijom u cijeloj Europi, koja provodi scensko-izvedbenu umjetnost u kojoj ne postoje jezične, vjerske, nacionalne ili geografske prepreke za stvaranje i izvođenje kvalitetne kazališne umjetnosti.

  Objavljeno: 17.11.2015, 11:36h