Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježavanje rođendana Arsena Dedića koncertom Gradskog komornog orkestra

Obilježavanje rođendana Arsena Dedića koncertom Gradskog komornog orkestra

 

 

Slaveći rođendan jednog od najpoznatijih Šibenčana, velikog Arsena Dedića, Gradski komorni Orkestar Šibenik u nedjelju, 28. srpnja, s početkom u 21 sat održat će koncert na trgu između Katedrale i Vijećnice. Sad već tradicionalni koncert (prvi je održan 2017. godine) ove godine mijenja lokaciju i vrijeme. Svih ovih godina, budući da je zamišljen i nazvan „Kava s Arsenom“ održavan je u jutarnjim satima ispred Krstionice Katedrale. Lokacija se mijenja isključivo zbog brojne publike kojoj prostor ispred Krstionice više nije dovoljan. Ulaz na koncert je i dalje besplatan.

Ovogodišnji glavni organizator koncerta je Turistička zajednica grada Šibenika, a producent Željko Petreš. Željko Petreš ima veliku ulogu u ovom projektu, budući da je upravo od njega potekla ideja o „Kavi s Arsenom“. Prve godine, 2016., organizirana je u skromnim uvjetima, u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskom glazbenom unijom. Te 2016. godine na trgu ispred Muzeja grada Šibenika slušala se Arsenova glazba i evocirale uspomene na Arsena. Petreš ističe važnu ulogu ravnatelja Muzeja grada Šibenika, Željka Krnčevića, koji je prepoznao važnost ovog projekta i pomogao u realizaciji. Već iduće godine, na Petrešev poziv, organiziranju koncerta priključio se Gradski komorni orkestar Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika. Ideju o koncertu su svesrdno prihvatili maestro Jure Celić i svirači šibenskog Gradskog komornog Orkestra. Zanimljivost ovog orkestra je da u njemu mahom sviraju sadašnji i bivši učenici Glazbene škole Ivana Lukačića, čiji je učenik bio i Arsen Dedić. Zvukovi komornog orkestra apostrofiraju prostor, mjesto i vrijeme u kojem se nalazimo. Gradski komorni orkestar čini kulturni identitet grada. Iz Orkestra poručuju „Ovi putem željeli bismo zahvaliti Glazbenoj školi Ivana Lukačića, odnosno ravnateljima Rudolfu Vučiću i Ruži Raguž Cukrov koji od početka djelovanja svesrdno podupiru rad Gradskog komornog Orkestra Šibenik, počevši od toga da orkestar probe, budući da nema vlastitih prostorija, održava u koncertnoj dvorani Glazbene škole Ivana Lukačića pa do same organizacije koncerata. Također, moramo zahvaliti i ravnateljima i djelatnicima Muzeja grada Šibenika i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku”.

Prisjećajući se prve godine održavanja koncerta Jure Celić ističe: „Prije svega, hvala Arsenu za bezvremenski opus i ono čime nas je zadužio kao građane Šibenika, a zatim i šibenskoj publici koja s oduševljenjem prisustvuje koncertima i iščekuje svaki idući. Sa Željkom Petrešem smo surađivali i prije, svirajući u sklopu programa „Božićnih čarolija“ koje je Petreš dugi niz godina organizirao zajedno sa Željkom Koloperom Kekom. U osmišljavanju prvog koncerta sudjelovala je i djelatnica Muzeja grada Šibenika i članica orkestra Marija Krnčević Rak. Obrade Arsenovih skladbi za komorni orkestar napravili smo Igor Tatarević, Mate Višić i ja, a u najvećem broju Mate Anić kojem posebno zahvaljujem. Moram spomenuti i veliku ulogu Nikole Urukala koji godinama vodi program. Ne smijem zaboraviti ni Petromilu Jakas, Luciju Stanojević, Ivana Korunića, Nikolinu Kapitanović, Filipa Ljubičića i Katarinu Maju Sims, vrhunske glazbenike koji godinama sviraju s nama za Arsena. Na kraju, posebno hvala svim članovima i vanjskim suradnicima orkestra koji s velikom ljubavlju sviraju u čast Arsenu.“ 

Također, organizator Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Udrugom vodiča “Mihovil”, ovom prigodom organiziraju za sve zainteresirane građane besplatnu tematsku turu pod nazivom “Arsen - naš akademski težak“.

Tematsku turu vodi vodičica Sandra Grgas, a polazak je u 19 sati kod  skulpture Šibenika autora Zvonimira Vile, Trg palih branitelja Domovinskog rata.

  Objavljeno: 25.07.2024, 10:08h