Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježavanje rođendana Jurja Šižgorića

Obilježavanje rođendana Jurja Šižgorića

 

 

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić sutra, 13. rujna počet će obilježavanje rođendana Jurja Šižgorića. U 11 sati tako će biti za najbolju poslovicu na natječaju za djecu.

Potom će u 19 sati biti predstavljen prvi broj časopisa Juraj. Časopis izdaje, u okviru projekta "Šibenska kulturna baština", Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Predstavljači su Zdenka Bilušić i Hrvoje Zekanović.

Časopis je nastao jer je jedna od bitnih odrednica rada Društva za očuvanje šibenske baštine održavanje predavanja te izdavanje prigodnih publikacija koje obrađuju teme vezane za spomenike, kulturu i povijest našeg područja. Svrha izdavanja časopisa je širenje informacija i popularizacija šibenske kulturne baštine pa su svi članci u časopisu tematski vezani za Šibenik. Cilj nam je svake godine nakon završenog ciklusa predavanja izdati ovakav časopis koji bi trebao biti trajni, vrijedni materijal o bogatoj baštini Šibenika. Ovim časopisom obuhvaćena su predavanja i radovi napisani u razdoblju od lipnja 2011. do lipnja 2012.

Raznolikim šibenskim temama prvi broj časopisa Društva daje vidljiv doprinos čitavoj zajednici, a bogatstvo i raznolikost tekstova sigurno je ono što će oduševiti i zainteresirati svakog čitatelja. Radovi koji su našli svoje mjesto na stranicama ove prepoznatljive publikacije zasigurno će privući pažnju čitalačke publike različitih stručnih orijentacija, jer su rezultat istraživanja i sagledavanja pojedinih zanimljivih pitanja iz područja kulture i povijesti umjetnosti. Šibenske teme će pružiti svim zaljubljenicima u Šibenik izniman užitak upoznavanja svog voljenog grada i njegove kulture.

Juraj Šižgorić, po kojem gradska knjižnica i nosi ime bio je  prvi šibenski humanist i pjesnik te središnja ličnost šibenskog humanističkog kruga i jedna od najznačajnijih ličnosti kulturnog života u XV. stoljeću, kulturne povijesti i hrvatskog naroda.

Rođen je u Šibeniku u prvoj polovici 15. stoljeća, a studirao je u Padovi gdje je doktorirao crkveno i svjetovno pravo. Bio je svećenik s mnogim dužnostima, među ostalim i biskupskog vikara dvaput.

Postoje spekulacije o moćnim neprijateljima zbog gubitka očinskog imanja, a ostalih podataka o njegovu životu nema, stoga se nagađa i o godini rođenja i o godini smrti.

Šižgorić je tijesno bio vezan uz svoj zavičaj te je svojemu latiniziranomu imenu često dodavao i sintagmu Sibenicensis Dalmata, a u djelima mu se očituje i domoljublje te protuturska tematika.

  Objavljeno: 12.09.2012, 07:33h