Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

 Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

 

 

Puštanjem plavih balona u zrak u Šibeniku je danas obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Na  košarkaškom igralištu Dražena Petrovića na Baldekinu okupila su se djeca vrtićkog uzrasta te polaznici osnovnih škola s područja Šibenika. Inicijativu je prošle godine pokrenula Nina Knežević, majka autističnog djeteta Jakova Kneževića, a Grad Šibenik je dao podršku akciji donacijom plavih balona. Obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu nazočio je i zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer te pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

'Simboličnom gestom želimo senzibilizirati javnost za probleme s kojima se suočavaju djeca i roditelji iz našeg okruženja. Prema neslužbenim podacima na području Šibensko- kninske županije čak  27 obitelji  bori se s problemom autizma kod djece, kojem ni znanost nije našla konkretno objašnjenje. Ovom  gestom želimo pokazati da prihvaćamo one koji su drugačiji od nas i na takav način im makar malo olakšati život u svakodnevnici.“, kazao je  zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer.

Okupljenu djecu, roditelje autistične djece, predstavnike udruga i Grada Šibenika te građane koji su svojom nazočnošću dali podršku akciji milenijskom fotografijom ovjekovječio  je  poznati fotograf Šime Strikoman.

Do konca travnja planira se i osnivanje udruge koja će okupiti roditelje autistične djece s ciljem senzibiliziranja javnosti za djecu čiju dijagnoza se zapravo tumači kao stanje, a ne bolest i kojima je najviše od svega potrebno naše razumijevanje i prihvaćanje u društvenu zajednicu.

  Objavljeno: 09.04.2015, 13:11h