Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježena 23. obljetnica Rujanskog rata; pobjednici na tvrđavi sv. Mihovila

Obilježena 23. obljetnica Rujanskog rata; pobjednici na tvrđavi sv. Mihovila

 

 

Brojni branitelji i Šibenčani okupili su se jučer na obilježavanju 23. obljetnice Rujanskog rata. Svečanost je započeta polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Kvanj, potom kod Spomen obilježja poginulim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

Postrojeni u mimohod branitelji, zajedno s građanima i Šibenskom gradskom stražom uputili su se potom prema tvrđavi sv. Mihovila gdje ih je ovjekovječio fotograf Šime Strikoman. Milenijska fotografija nosila je oznaku 2014. godine i simbolični  znak pobjede s podignuta dva prsta u zrak.

„Nije slučajno što se  bitka  za Šibenik odigrala u rujnu kada slavimo  blagdan zaštitnika grada  sv. Mihovila. Uz Božju pomoć i snagu koju smo crpili iz naših obitelji napravili smo prekretnicu u Domovinskom ratu, a mi koji sada imamo čast voditi ovaj grad vratit ćemo mu ponos koji je imao kroz povijest“, poručio je Burić u sinoćnjem obraćanju na tvrđavi sv. Mihovila.

Okupljenima se obratio i župan Goran Pauk te kao predstavnik koordinacije braniteljskih udruga veteran dragovoljac Miljenko Poljičak.

Emotivan govor održao je Ivan Vekić, ratni ministar u vladi RH. Istaknuo je  kako se u to vrijeme strepilo nad Šibenikom koji nije popustio napadima i nije dopustio da Hrvatska bude presječena. Vekić je progovorio o  položaju branitelja u društvu:“ Nama braniteljima se dana spočitavaju neke privilegije. Znate li koje su naše privilegije? Naše privilegije su ulice, gostionice, bolnice, ludnice i kaznionice. Dajemo im sve te privilegije samo za jednu mirno prospavanu noć.“, kazao je Vekić.

Među uzvanicima obilježavanja ove Šibenčanima važne obljetnice bili su i general Mladen Fuzul, kao izaslanik predsjednika RH,  Ivan Klarin, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te predstavnici Biskupije don Marinko Mlakić i don Roko Glasnović.

U svečanom, ali prohladnom ambijentu tvrđave održan je prigodni program u kojem su nastupile klape: Skradinke, Bunari, More, Mela, Adriaticum, KUD sv. Ilija Kljaci iz Kljaka, pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra dok je program modelirala novinarka Marina Jurković. Limena glazba iz Vrpolja pratila je mimohod gradskim ulicama.

U prostorima tvrđave izložene su i ratne fotografije Marine Jurković koje su evocirale sjećanja na šibenske dane ponosa i slave.

  Objavljeno: 24.09.2014, 09:21h