Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježena 24.obljetnica formiranja 113.brigade HV

Obilježena 24.obljetnica formiranja 113.brigade HV

 

 

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj  danas  je  obilježena  24. obljetnice formiranja 113. brigade HV Šibenik.

Izaslanstvo Grada Šibenika na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Nikicom Penđerom položilo je vijence i zapalilo svijeću za sve poginule branitelje Domovinskog rada, a u prigodnim govorima stradalih branitelja prisjetili su se i suborci.

Vijence su položili i župan Goran Pauk i njegov zamjenik Tomislav Vrdoljak te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rada i 113. brigade HV.

Odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske od 19. lipnja 1991. godine ustrojena je 113. brigada Zbora narodne garde. Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici teritorijalne obrane Šibenika i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava s aktivnom satnijom.

Zapovjedništvo 113. brigade promišlja, organizira i uspješno provodi sveobuhvatnu obranu  napadnutog grada Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113.brigada postaje djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio  postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu. Postrojba u cjelini sudjeluje u  svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata,  pa je u skladu s tim veliki broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. 

  Objavljeno: 19.06.2015, 10:30h