Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obilježena obljetnica pogibije Rade Končara i drugova

Obilježena obljetnica pogibije Rade Končara i drugova

 

 

U povodu 72. obljetnice pogibije Rade Končara i drugova danas  je u Spomen - parku  na Šubićevcu održan komemorativni skup i položeni  su vijenci.

Uz predstavnike  Zajednice antifašista Šibensko-kninske županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije,  vijence su položili  i članovi gradskih  političkih stranaka  te predstavnici Grada Šibenika: zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta, tajnica Grada Dijana Dulibić  i pročelnica Upravnog odjela  za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

Predsjednik Zajednice udruga  antifašističkih boraca  Šibensko-kninske županije  Krste Lambaša  u prigodnom govoru je podsjetio  na povijesne činjenice i događanja pred strijeljanje 43 antifašista s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita. Osuđeni  su na smrt od strane posebno ustrojenog Mussolinijevog  Izvanrednog  suda za Dalmaciju, a potom strijeljani na današnji dan, 22. svibnja 1942. Godine.

Njihova imena su uklesana na tri kamena bloka u Spomen -parku Šubićevac.

Spomen park Šubićevac izgrađen je u spomen Radi Končaru i njegovim strijeljanim suborcima.

Autori spomenika su akademski kipar Kosta Angeli Radovani  i arhitekt Zdenko Kolacio.

Završen je i predan na korištenje 1962. godine, a tri spomen kamena s imenima poginulih otkrivena su 1978. godine te spomen reljef 1984. god.

  Objavljeno: 22.05.2014, 12:41h