Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Objavljena peta bajka za djecu Ane Bilić Udovičić "Na kraju svijeta"

Objavljena peta bajka za djecu Ane Bilić Udovičić "Na kraju svijeta"

 

 

Iz tiska je izašla nova knjiga Ane Bilić Udovičić pod nazivom Na kraju svijeta.  Riječ je o još jednoj bajci za djecu .  Ilustracije za knjigu napravila je Helena Di Liddo, a za predgovor je odgovorna profesorica Živana Podrug.  Na kraju svijeta svojevrstan je nastavak Aninog književnog prvijenca Tajna bakinog tavana. Ana je do sada objavila četiri bajke za djecu i to Tajna bakinog tavana, Vitezovi Rata, Čuvar blaga i Vilinske priče.

 

Posegnuti peti put u svijet bajki i napraviti priču koja je djeci (ali i odraslijima) čitljiva i napeta, prožeta onom ponekad zaboravljenom sviješću o nepobjedivosti prijateljstva i snazi čistog srca – opet je pošlo za rukom spisateljici Ani Udovičić.

 

U svojoj najnovijoj knjizi „Na kraju svijeta“, autorica na neki način nastavlja priču započetu u prvoj knjizi „Tajna bakinog tavana“. Godine prolaze, mijenjaju se vremena i gradovi, glavna junakinja Tomica više nije djevojčica, koja zaštićena toplinom bakinog ognjišta u malom selu Dalmatinske zagore spašava svojom dobrotom vilinski svijet. Ona je odrasla, studentica…na drugom kraju svijeta, u New Yorku studira i igra košarku… čeka je važan košarkaški turnir u Meksiku koji ne bi smjela propustiti. Ali… Uspomene ne blijede, djetinje srce i dalje kuca iskrenošću koja mu daje snagu da tamo negdje u dalekom svijetu, u bilo kojoj „odrasloj“ životnoj situaciji, zaroni u beskrajni svijet vila, svijet prijateljstva i neiskvarenih vrijednosti. Svijet, u kojem dobro uvijek pobjeđuje zlo, u kojem su prijatelji – zvali se oni Zrik, Orko, Boblin, kako god – uvijek najveća podrška i snaga, ali i razlog da im čak i s drugog kraja svijeta priteknemo u pomoć. Što je jedan košarkaški turnir, koliko god važan bio u životu mlade djevojke, u odnosu na bespomoćni zov prijatelja iz djetinjstva.

           

Možemo odrasti, možemo postati sportaši, glumci, liječnici, znanstvenici, ipak uspješni smo samo ako zauvijek ostanemo čisti u srcu. U srcu je moć poručuju Anini likovi. Moć je i u svakoj rečenici ove priče, koja nas zaustavlja na trenutak u sveopćoj žurbi navodno važnih i neodgodivih životnih situacija i vraća u osjećaje koji su jedini važni, a koje tako često zaboravljamo. Jedini smisao našeg postojanja na ovom svijetu je da budemo sretni, napisao je netko. A sretni smo jedino ako su i nama dragi ljudi sretni… u vilinskoj zemlji Terasteli… u malom selu Dalmatinske zagore u očekivanju Božića… u velikom New Yorku… u dalekom Meksiku.

           

   

Bajke su ljekovite, baš kao što su i prijatelji…baš kao što nisu mobiteli, tableti, video igrice… I koliko god dijete ili odrasli bili, za snove nikad nije ni prerano ni prekasno, a za bajke je uvijek pravo vrijeme. Dokazuje to svojom petom knjigom i Ana Udovičić.   

  Objavljeno: 14.12.2016, 09:01h