Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Objavljene su ovogodišnje nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2011. godine

Objavljene su ovogodišnje nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2011. godine

 

 

Objavljene su nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta u 2011. godini Za najbolja ostvarenja iz područja DRAMSKE, RADIO I TELEVIZIJSKE UMJETNOSTI.

Među nominiranima i Šibenik se može podičiti jednim imenom.  Naime, za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u OPERI nominirana je Martina Klarić za ulogu Monike u operi "Medij" Giancarla Menottija u režiji Dore Ruždjak Podolski, pod dirigentskim vodstvom Josipa Šege i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Uz našu Martinu, u istoj kategoriji nominirani su i Lana Kos za ulogu Lucie di Lammermoor u operi "Lucia di Lammermoor" Gaetana Donizettija u režiji Damira Zlatara Freya, pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka;  te Ljubomir Puškarić za ulogu Mlinara Sime u operi "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića, pod dirigentskim vodstvom Roberta Homena i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Što se tiče ostalih nominacija valja istaknuti kao su za  najbolju predstavu u cjelini  nominirane drame "Amateri" Borivoja Radakovića u režiji Petra Večeka i izvedbi Kazališta KNAP, Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba; zatim "Michelangelo Buonarroti" Miroslava Krleže u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Kazališta lutaka Zadar; te"Mrzim istinu" Olivera Frljića u režiji Olivera Frljića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba.

Za najbolje redateljsko ostvarenje  nominiran je Krešimir Dolenčić za režiju predstave "Čudo u Poskokovoj Dragi" Ante Tomića u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba;  potom Dražen Ferenčina za režiju predstave "Michelangelo Buonarroti" Miroslava Krleže u izvedbi Kazališta lutaka Zadar;  kao i Oliver Frljić za režiju predstave "Mrzim istinu" Olivera Frljića u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba. Za najbolja umjetnička ostvarenja u kategoriji Glavne ženske uloge nominirane su Jelena Miholjević za ulogu Kate u predstavi "Kate Kapuralica" Vlaha Stullija u režiji Darija Harjačeka i izvedbi dramskog ansambla 62. Dubrovačkih ljetnih igara; Ivana Roščić za ulogu Slađane u predstavi "Mrzim istinu" Olivera Frljića u režiji Olivera Frljića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba; te Marija Sekelez za ulogu Helene u predstavi "Diva" Marijane Nola u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Za glavnu mušku ulogu nominiran je Goran Grgić za ulogu Grge u predstavi "Amateri" Borivoja Radakovića u režiji Petra Večeka i izvedbi Kazališta KNAP, Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba; kao i Milan Pleština za ulogu Leonea Glembaja u predstavi "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu; te Rakan Rushaidat za ulogu Dragana u predstavi "Mrzim istinu" Olivera Frljića u režiji Olivera Frljića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba.

Hrvatsko glumište za 2011. godini dodijelit će i nagrade za sporednu žensku i mušku, zatim za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za žensku i mušku ulogu, za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež,  za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež za žensku i mušku ulogu,  potom za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave. Nagrade će također biti dodijeljene i u kategorijama zZa najbolja glumačka ostvarenja u radio drami, za najbolja redateljska ostvarenja u TV drami, kao i one za  izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, te i za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju - DRAMA, OPERA ILI BALET. Potom također za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji OPERA , za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje također u OPERI, te za najbolja umjetnička ostvarenja u OPERI u kategoriji muške i ženske uloge.  

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se DRAMSKOM PROGRAMU HRVATSKOG RADIJA za dugogodišnje djelovanje u promociji hrvatske drame i kazališta i kreativnom oblikovanju radio drame kao posebnog, svom mediju primjerenog umjetničkog izraza. Dramski program Hrvatskog radija pružio je mnogim našim kazališnim umjetnicima (glumcima, piscima, dramaturzima i redateljima) mogućnost da svoje stvaralačke potencijale realiziraju u ovoj dramskoj vrsti koja ima brojnu publiku, što naročito cijene oni koji žive daleko od kazališnih dvorana i teško ili nikako stižu do njih. O kvaliteti i dometima te produkcije koju već desetljećima u Hrvatskoj producira jedino Hrvatski radio govore i brojne međunarodne nagrade kojima se radio drama iskazuje kao jedan od u svijetu najcjenjenijih dijelova naše kulture, a posebice dramske umjetnosti.

  Objavljeno: 08.11.2011, 14:11h