Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Objavljeno znanstveno istraživanje Šibenčanina dr. Paška Bilića

Objavljeno znanstveno istraživanje Šibenčanina dr. Paška Bilića

 

 

Istraživač Odjela za kulturu i komunikacije na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, dr. Paško Bilić objavio je članak pod naslovom Search algorithms, hidden labour and information control u časopisu Big Data & Society. Autor znanstveno proučava način na koji mrežni pretraživač Google uspostavlja globalnu tržišnu dominaciju. Pritom se osobito promatra uloga ljudskih naspram tehnoloških čimbenika u konstrukciji relevantnosti rezultata pretrage. Promatra se poslovni model kompanije koja koristi različite dobavljače kako bi testirala upotrebljivost mrežne pretrage u kulturno i jezično diferenciranim lokalnim tržištima.

 

Big Data & Society novi je interdisciplinarni časopis izdavača SAGE Publications koji se bavi načinima na koje digitalne tehnologije i prikupljanje digitalnih podataka mijenjaju akademsku, društvenu, poslovnu i političku stručnost, metode, koncepte i znanje. Svi su članci objavljeni pod otvorenim pristupom (eng. Open Access).

 

Dr. Bilić je nedavno u suradnji s doktoricom Nadom Švob-Đokić analizirao i procese digitalizacije televizijskog emitiranja te regulacije tržišta elektroničkih publikacija sa društveno-povijesnog i društveno-kulturnog stajališta. Hrvatska je internalizirala europske normativne okvire u procesu ulaska u Europsku uniju. Međutim, takva restrukturacija nije nužno rezultirala očekivanim učincima u medijskom prostoru s obzirom na ulogu javnog medijskog servisa. Autori nude različita analitička objašnjenja kako bi rasvijetlili ovaj dugoročni proces.

 

 

Paško Bilić doktor je društvenih znanosti u području sociologije. Trenutno je postdoktorand na Odjelu za kulturu i komunikacije. U akademskoj godini 2011./2012. bio je gostujući doktorand istraživač na Wirth institutu Sveučilišta Alberta u Edmontonu u Kanadi. U svojoj doktorskoj tezi proučavao je umreženu proizvodnju medijskog sadržaja i proveo etnografsko istraživanje globalnih medijskih događaja. Dobio je nagradu za najbolji studentski rad (Best Student Paper Award) Kanadske sociološke asocijacije u 2012. godini. Trenutno je voditelj hrvatskog tima na projektu Praćenje medijskog pluralizma (Media Pluralism Monitor) pri Europskom sveučilišnom institutu u Firenci, koji financira Europska komisija i koordinira Centar za medijske slobode i medijski pluralizam (CMPF). Također je član upravnog vijeća COST akcije Europske unije Dynamics of Virtual Work i zamjenik voditeljice istraživačkog projekta (IP) Mreže javne komunikacije u Hrvatskoj: medijatizacija javne sfere i izazovi novih medija (NETCOMM) Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ). Član je odbora Istraživačke mreže 18: sociologija komunikacija i medija Europske sociološke asocijacije (ESA) te jedan od osnivača i voditelj Sekcije za sociologiju medija Hrvatskog sociološkog društva (HSD). Njegovi su istraživački interesi složena preplitanja društvenih odnosa posredovana komunikacijskim tehnologijama, javnim politikama i tržištima. Metodološki su mu interesi kvalitativne i mješovite metode istraživanja.

  Objavljeno: 05.09.2016, 11:30h