Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Obnova portala, grbova i stepeništa u staroj gradskoj jezgri

Obnova portala, grbova i stepeništa u staroj gradskoj jezgri

 

 

 

Grad Šibenik će u idućoj proračunskoj godini predvidjeti sredstva za projekt fazne obnove stepeništa, drvenih vrata, grbova i ostalih povijesnih detalja u staroj gradskoj jezgri, a zatražit će se i podrška Ministarstva kulture, kao i donacija na način na koji se godinama provodio projekt STANADI (STarine NAše DIvne), zaključeno je danas na sastanku u Uredu gradonačelnika Grada Šibenika.

 

„Stara gradska jezgra ne može više čekati sustavnu milijunsku obnovu, a isto tako mi ne smijemo i ne možemo čekati i gledati kako ono što baštinimo iz dana u dan propada. Ima tu velikih problema; prije svega mislim na statiku nekih privatnih objekata, na čemu se mora dugoročnije raditi. Ipak, nema razloga da ne krenemo s obnovom portala, starih grbova plemenitaških obitelji na pročeljima kuća, kao i stepeništa. Grad pokreće inicijativu i pozvat ćemo i resorno Ministarstvo, ali i donatore, da nam se priključe; ukoliko ne dobijemo podršku idemo sami, korak po korak.“, kazao je  gradonačelnik Željko Burić, koji je zajedno sa svojim suradnicima, održao sastanak s direktorom Ureda Turističke zajednice grada Šibenika Dinom Karađolom,  predsjednikom Vijeća Gradske četvrti Stari Grad Mirkom Čekom, višim savjetnikom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku Ivom Šprljanom, te obrtnikom Zvonkom Mijićem koji godinama restaurira drvena vrata i namještaj, te je Gradu dostavio i projekt obnove drvenih vrata u staroj gradskoj jezgri.

 

Pročelnik Miro Lucić je kazao kako danas kreće hitna sanacija ploča i rupa na stepeništima koja su ovih dana zabilježena u obilasku stare gradske jezgre, ali i temeljem dojava građana, posebice turističkih vodiča. „Što se tiče obnove stepeništa, postoji dokumentacija koja je izrađena prije par godina, no u nju bi trebalo uključiti sve one subjekte koji polažu instalacije u trup ulica. Pokušalo se, no slažem se da ne možemo više čekati. Izradit ćemo troškovnik onih stepeništa koja možemo sami sanirati i s obzirom na iznose planirat ćemo ih u proračunu za 2016.g.“, kazao je Lucić.

 

Ivo Šprljan iz Konzervatorskog odjela, u suradnji s restauratorom Zvonkom Mijićem, izradit će interventni popis grbova, portala, vrata i stepeništa u užoj gradskoj jezgri kojima je najhitnije potrebna obnova, dok će inženjeri Grada Šibenika napraviti orijentacione troškovnike za nenavedene radove.

Sva dokumentacija bit će dostavljane Upravnom odjelu za društvene djelatnosti do sredine kolovoza na doradu i detaljniju pripremu radi prijave na natječaj Ministarstva kulture za potrebna sredstva.

 

 

 

 

  Objavljeno: 02.07.2015, 10:55h