Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

„Od sada možemo govoriti o TEF-u u izgradnji“

„Od sada možemo govoriti o TEF-u  u izgradnji“

 

 

Na konferenciji za medije od 9. siječnja 2013. godine javnost je informirana o završetku realizacije projekta termičke obrade opasnog otpada s prostora TEF-a, a najavljeno je i kako su, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naručene dodatne analize za dio materijala za koji u tom trenutku nisu postojale pouzdane informacije o tome je li neopasan.

Nakon izvršenog uzorkovanja i provedenih analiza, u petak 25. svibnja 2013. godine, od strane ovlaštenog laboratorija koji je vršio analize, dobiven je Skupni ispitni izvještaj osnovne karakterizacije za odlagalište neopasnog otpada broj O/478 – 498/13. Sukladno ranijim očekivanjima, provedena ispitivanja su potvrdila kako svaki od ispitivanih uzoraka "zadovoljava uvjete za odlagalište neopasnog otpada prema Pravilniku o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (NN 117/07)".

„Na kraju ovog iznimno složenog i napornog posla, posebnu zahvalnost upućujem ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću i direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinku Poliću koji su od samog stupanja na dužnost prepoznali važnost završetka ovog projekta i u njegovoj realizaciji pružili punu podršku Gradu Šibeniku i TEF-u“, istaknuo je direktor Krešimir Šakić.

Ovim analizama je potvrđeno kako na prostoru TEF-a više nema opasnog otpada te da je sanacija uspješno dovedena do kraja pa se u narednom periodu aktivnosti mogu preusmjeriti na rješavanje dužničko-vjerovničkih odnosa i valorizaciju ovog izuzetno vrijednog prostora.

„Ovo je konačan zaključak na sve dezinformacije o opasnom otpadu na TEF – u. U četiri godine smo sanirali prostor TEF – a bez da smo trošili novac građana Šibenika. Sada se TEF okreće budućnosti i od poduzeća u razgradnji postaje poduzeće u izgradnji“, kazao je gradonačelnik dr. Ante Županović.

TEF – u predstoji konsolidacija financijskih dugovanja u suradnji s Vladom Republike Hrvatske. 28 ha komunalno opremljenog prostora čini TEF jednim od najatraktivnijih zemljišta investitorima na Jadranu. Idejno rješenje luke nautičkog turizma već postoji, a uz mogućnost gradnje hotela i društvenih sadržaja TEF će biti značajan impuls razvoju šibenske stare gradske jezgre.

 

 

 

 

 

 

  Objavljeno: 27.05.2013, 10:48h