Danas je u Gradskoj knjižnici održan okrugli stol na temu „Molekularna gastronomija“ na kojoj su zajednički EU projekt predstavili Senka Dodig, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku, Biserka Šmit, voditeljica edukacije programa i Milena Georgijevska, tajnica građanske udruge
Ovaj projekt, u trajanju od od 4. do 18.listopada, realiziran je unutar programa ERASMUS + na kojem su sudjelovali učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i srednje ugostiteljske škole 'Josif Josifovski' iz Gevgelije sa ukupno 23 učenika i tri profesora.
Sinoć, u konobi ‘Gorica’ održan je javni nastup i prezentacija menija koja je predstavljala završni rad, na kojem su učenici uspješno položili nove tehnike u pripremanju hrane. Servirana su 2 menija: riblji i mesni.
Molekularna gastronomija, iako u Hrvatskoj tek u začetku, u svijetu je već iznimno cijenjena, a njezinu važnost za Šibenik kao turistički grad, prepoznao je i gradonačelnik Željko Burić: „Rekao bih da je cijela ova priča važna za grad Šibenik i hrvatski i šibenski turizam. Radi se o novom načinu pripremanju jela, a to je izlazak iz klasične ponude koju Šibenik želi razviti i koja će biti razlog dolaska upravo na naše područje. Ovakav pristup savršeno se uklapa u Festival Okusi Mediteran, ali i sa našim zajedničkim naporima sa županijom u razvijanju projekta Centar kompetencije koji će obrazovati visokoobrazovni kadar iz područja kulinarstva i uslužnih djelatnosti.“, čestitao je svim učenicima na uspješno završenoj edukaciji i poželio im ugodan ostatak boravka u gradu.
Inače, pod pojmom molekularna gastronomija podrazumijevamo znanstvenu disciplinu koja proučava kemijske i fizikalne procese koji se dešavaju prilikom kuhanja: hrana zadržava isti okus, ali servira se u različitim oblicima.
Ovaj projekt podržan i od strane Ministarstva turizma.
Objavljeno: 15.10.2015, 13:35h