Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

 

 

U povodu nadolazećeg blagdana sv. Mihovila, Dana Grada Šibenika i njegova zaštitnika, na sutrašnjoj svačanoj sjednici bit će dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama, trgovačkim društvima...Nagradu Grada Šibenika je Gradsko vijeće dodijelilo: Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, Šibenik – za iznimno uspješan i dragovoljni rad na očuvanju i obnovi šibenskih tvrđava; Foto klubu Šibenik – povodom 50 godina djelovanja za izniman doprinos razvitku foto djelatnosti u Šibeniku; Udruzi specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi“ Šibenik – za izniman doprinos u Domovinskom ratu te za dragovoljni rad u razdoblju mira te Udruzi za pomoć djeci s poteškoćama u učenju – „Izvor ljubavi“, Šibenik – za humanitarni rad na dobrobit djece s disleksijom.

Plaketu Grada Šibenika dobili su: Joško Crnogaća – za iznimno predano obnašanje pogrebne službe na području Šibenika; Branko Kurtaj – za doprinos u promicanju i unapređenju malog nogometa u Šibeniku; Zorana Mihelčić – za doprinos u razvitku plesne djelatnosti u Šibeniku; Ante Tanfara – za ostvarene rezultate povodom 40 godina rada u športu te Studentski zbor Veleučilišta u Šibeniku – za postignute rezultate u unapređenju studentskog života u Šibeniku.

Gradsko vijeće prihvatilo je investiciju za koju se Grad Šibenik namjerava zadužiti kod Zagrebačke banke d.d. Zagreb, za financiranje kapitalnih investicija u iznosu od 20.000.000,00 kuna. Taj će novac biti utrošen na: rješavanje hipoteke nad zemljištem bivšeg TEF-a po sporazumu s INA-om – 12.545.000,00 kuna; osnivanje sveučilišta u Šibeniku - 300.000,00 kuna;  dovršenje okoliša i tvrđave svetog Mihovila – 3.430.000,00 kuna; statičku sanaciju bivšeg kina Odeon – 1.150.000,00 kuna te rekonstrukciju križanja Radićeve i Bosanske ulice – 2.575.000,00 kuna. Nakon primjedbi o zaduživanju grada od strane oporbenih vijećnika, pročelnica za financije Senka Ramljak je kazala: "Svi ste jednoglasno digli ruku da se riješi dugogodišnji problem TEFa odnosno INE, a sada raspravljate o tome da se beskonačno zadužujemo." Gradonačelnik je pak naglasio kako nitko ne vodi kapitalne investicije gotovim novcem, te kazao: "Upravo je problem Šibenika dosada i bio to što je cijeli niz godina računovodstveno upravljao proračunom, a ne kao robom koju treba oploditi i donijeti novu dobit gradu."

Većinom glasova vijećnika prihvaćen je Zaključak o utvrđivanju Prijedloga izmjena i dopuna proračuna Grada Šibenika za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu. Proračun Grada Šibenika za 2014. godinu izrađen je temeljem Smjernica Vlade Republike Hrvatske o makroekonomskoj i fiskalnoj politici za razdoblje 2014-2015. godine i elemenata iz Uputa za izradu Proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te na osnovi procjene ostvarenja prihoda proračuna u 2013. godini i očekivanih kretanja istih u 2014. godini. Projekcije Proračuna za 2015. i 2016. godinu rađene su na temelju očekivanog oporavka ekonomske aktivnosti hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera koji dolaze iz Europske unije i očekivanog gospodarskog rasta od 0,4%. Međutim, izmijenjeni makroekonomski i financijski uvjeti imaju za posljedicu nižu razinu očekivanih prihoda državnog Proračuna. Nije došlo do očekivanog rasta investicija privatnog sektora , inozemnih izravnih ulaganja kao ni oporavka potrošnje kućanstava, što se sve u određenoj mjeri odražava i na financijske pokazatelje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pa tako i na Grad Šibenik. Takva kretanja na državnoj razini odrazila su se i na Grad Šibenik, što je imalo za posljedicu pad planiranih prihoda s jedne strane i povećanje rashoda u odnosu na planirane iznose u Proračunu za 2014. godinu.

Prihvaćen je Zaključak o utvrđivanju Prijedloga izmjena programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2014. godini. Kako je u 2014. godini došlo do određenih promjena u realizaciji i izvorima financiranja navedenog Programa, a isto tako i do promjena odgovarajućih pozicija primitaka i izdataka u Proračun Grada Šibenika, nužno je uskladiti prihodne i rashodne strane Programa kao i samog Programa s Proračunom.

Budući da je u 2014. godini  došlo do promjena u ostvarivanju Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Šibenika, a isto tako i odgovarajućih pozicija primitaka i izdataka u Proračunu  Grada Šibenika, gradski vijećnici glasovali su o Prijedlogu izmjene  Programa, te je Prijedlog prihvaćen.
U skladu s Prijedlogom izmjena i dopuna Proračuna Grada Šibenika za 2014. godinu, glasovalo se o Odluci  o izmjenama Programa javnih potreba u sportu Grada Šibenika za 2014. godinu, te je Odluka i donesena.

Gradsko vijeć jednoglasno je prihvatilo Prijedlog odluke o izmjeni Programa zdravstvene zaštite i pomoći socijalno ugroženim, nemoćnim i drugim osobama Grada Šibenika za 2014. godinu, kao i  Prijedlog odluke o izmjeni Programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i informiranju Grada Šibenika za 2014. godinu.
Gradski vijećnici primili su na znanje Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje siječanj – lipanj 2014.

Prihvaćen je Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Šibenika u 2014. godini.

Radi usklađivanja pravila o postupku provedbe izbora za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti  sa Zakonom o lokalnim izborima glasovalo se o Prijedlogu statutarne odluke o izboru članova vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području Grada Šibenika. Prijedlog Odluke jednoglasno je prihvaćen.
Prihvaćena je i Odluka o izradi Izmjena i dopuna (III.) Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Podi. Budući da postoji veliki interes obrtnika Grada Šibenika za planskim definiranjem obrtničke zone- tehnološkog parka, postojeća lokacija se izmješta u dio poduzetničke zone gdje već postoji potrebna infrastruktura. Na taj način će realizacija navedene zone biti brža i jednostavnija. Zona koja je u postojećem planu označena kao obrtnička zona – tehnološki park, prenamijenit će se u zonu gospodarsko – poslovne namjene.

Jednoglasno je prihvaćena Odluka o uspostavljanju međusobne suradnje i sklapanju Sporazuma o suradnji Grada Šibenika i Grada Humenne (Slovačka Republika). Inicijativa o suradnji potekla je od gradonačelnice Humennea, grada s 35 000 stanovnika, smještenog u blizini granice s Ukrajinom, s kojim Šibenik ima prijateljske odnose i trajan interes za uspostavljanje suradnje i mogućnosti za njezino razvijanje.
Gradski vijećnici usvojili su Prijedlog odluke o osnivanju javne ustanove „Centar za pružanje usluga u zajednici Grada Šibenika“. Odlukom se među ostalim definira djelatnost buduće javne ustanove sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi, a u ostalim odredbama odluka u odnosu na Odluku o osnivanju Centra za pomoć i njegu Grada Šibenika, ostaje nepromijenjena.

Usvojen je Prijedlog odluke o korištenju gradskih parkirališta, kojim se propisuje da na svim uličnim javnim parkiralištima s naplatom na posebno obilježenim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade. Također je jednoglasno utvrđeno da se uvaži prijedlog vijećnika Damira Lučeva o iznalaženju rješenja vezano uz parkiranje u staroj gradskoj jezgri.
Gradsko vijeće Grada Šibenika donijelo je Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu i financijsko izvješće Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku za 2013. godinu, kao i Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu i ostvarenom programu s financijskim izvješćem Galerije svetog Krševana Šibenik u 2013. godini.

  Objavljeno: 25.09.2014, 13:00h