Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana 18. sjednica Gradskog vijeća

Održana 18. sjednica Gradskog vijeća

 

 

U Gradskoj vijećnici danas je održana 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika koja je započela kao i inače vijećničkim pitanjima, a nastavljena raspravom i zaključivanjem 24 točke usvojenog dnevnog reda. Na Dnevni red uvrštena je i točka o Prijedlogu rješenja o izmjeni naziva središnjeg trga u Šibeniku.

Na sjednici se, između ostalih aktualnih tema, raspravljalo i o Prostornom planu uređenja grada Šibenika, u sklopu čega je održana prezentacija.

 

Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje siječanj-lipanj 2015. godine nije podložno glasovanju, ali dano je na znanje vijećnicima i vijećnicama Gradskog vijeća. Ovo izvješće prvi je šestomjesečni izvještaj koji prema zakonu i statutu gradonačelnik predaje predstavničkom tijelu o najbitnijim temama i projektima na kojima se radilo u navedenom razdoblju.

Većinom glasova izglasana je Odluka o izmjenama i dopunama (IV) Prostornog plana uređenja  Grada Šibenika kojeg treba uskladiti s važećom prostorno planskom regulativom, Zakonom, te podzakonskim aktima. Razlozi koji su doveli do manjih odstupanja za koje je bilo potrebno provesti potrebnu proceduru su relativno dugo razdoblje provođenja važećeg Prostornog plana uređenja Grada Šibenika zbog čega su neki od planskih elemenata precijenjeni ili podcijenjeni, osnovnidokumentizrađenjenastarimkatastarskimpodlogama, a u međuvremenu su izrađene pogodnije vektorizirane podloge, te su postojeće granice građevinskih područja prebačene na nove podloge koje nisu uvijek identične starima.

 

Nakon dobivenog priznanja „HR Invest“-a, novog snimljenog filma o zoni Podi, te nekih uspješno provedenih, a nekih u tijeku natječaja za prodaju parcela i prijem u zonu Podi, nastavlja se s ulaganjem i razvojem ovog važnog projekta za gospodarstvo, a u skladu s tim na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o osnivanju Poduzetničke zone Podi.

Nakon svih ostvarenih potrebnih preduvjeta Gradsko vijeće je donijelo Odluku o osnivanju Dječjeg vrtića Smilje.

Većinom glasova vijećnika donesena je i, za građane važna, Odluka o socijalnoj skrbi i drugim socijalnim pravima građana Grada Šibenika. Nova Odluka o socijalnoj skrbi i drugim socijalnim pravima građana Grada Šibenika razdvaja oblike prava na prava temeljem Zakona o socijalnoj skrbi (prava koja prema Zakonu jedinice lokalne samouprave moraju osigurati građanima) i na ostala prava (novčane naknade i socijalne usluge koje jedinice lokalne samouprave mogu osigurati građanima u većem opsegu nego što je utvrđeno Zakonom).

Usvojenom Odlukom ostvarit će se preduvjeti za poboljšanje učinkovitosti, transparentnosti, informacijske i osnove socijalnih pomoći, podizanje razine obaviještenosti korisnika i građana o socijalnim pravima.

 

Nadalje, Odluka  o uvjetima i postupku za davanje u zakup prostora i opreme predškolskih i školskih ustanova Grada Šibenika uređena je i usvojena kao bitna stavka u radu obrazovnih institucija koje su vrlo ograničene potrebnim sredstvima za rad.

Vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o ostvarivanju prava na novčanu pomoć roditeljima  za novorođeno dijete kojim je revidiran popis dokumenata koje je potrebno priložiti pri ostvarivanju prava na novčanu pomoć za novorođeno dijete (prema navedenom Sporazumu korisnici novčane pomoći više nisu u obvezi dostavljati uvjerenja o prebivalištu/boravištu ).

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o komunalnim djelatnostima  koje se obavljaju na temelju koncesije,  te se po navedenoj odluci briše „prijevoz pokojnika“ sa popisa djelatnosti koje se obavljaju na temelju koncesije.

Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Grada Šibenika za 2015. godinu usvojene su danas većinom glasova. Navedene smjernice Stožera razmatrane su i nadopunjene na 11 . sjednici održanoj 27. svibnja 2015. godine.

Zeleno svjetlo dobio je i prijedlog analize stanja zaštite i spašavanja na području Grada Šibenika u 2014. godini gdje se analizom procjenjuje da je neophodan daljnji razvoj i unapređenje mogućnosti djelovanja svih subjekata zaštite i spašavanja, uz osiguravanje sredstava za njihovo opremanje sukladno procjeni ugroženosti i planovima zaštite i spašavanja, te razvojnim programima.

Od velike važnosti za mlade grada Šibenika i buduće generacije je  i Lokalni program za mlade Grada Šibenika za razdoblje 2015.-2017. godine koji je također danas odobren.

Gradski vijećnici odobrili su i Izvješće o radu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku za 2014. godinu s financijskim izvješćem, Izvješće o radu Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik s financijskim izvješćem za 2014. godinu, te Izvješće o radu Muzeja Grada Šibenika s financijskim izvješćem za 2014. godinu.

Jednoglasno je prihvaćeno i odobreno Godišnje izvješće o stanju društva i Financijski izvještaj Gradske čistoće d.o.o. Šibenik za 2014. godinu, Godišnje izvješće o stanju društva i Financijski izvještaj Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik za 2014. godinu.

Prihvaćeno je i Izvješće o poslovanju i stanju društva za 2014. godinu TEF d.d. Šibenik, Izvješće o radu s financijskim izvješćem Javne ustanove „Športski objekti Šibenik“ za 2014. godinu, Izvješće o poslovanju s financijskim izvješćem za 2014. godinu Zelenilo d.o.o. Šibenik, Izvješće o radu s financijskim izvješćem za 2014. godinu Podi Šibenik d.o.o., Šibenik, Izvještaj o poslovanju društva u 2014. godini Gradski parking d.o.o. Šibenik, te Izvješće o poslovanju za 2014. godinu s financijskim izvještajem Bikarac d.o.o. Šibenik.

Na današnjoj sjednici doneseno je Rješenje o razrješenju i imenovanju vršiteljice dužnosti ravnatelja, te Galerije likovnih umjetnosti Svetog Krševana Šibenik, kao i Odluka o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Galerije likovnih umjetnosti Svetog Krševana Šibenik.

Većinom glasova usvojen je Zaključak o prihvaćanju Izvješća o korištenju sredstava tekuće pričuve Proračuna Grada Šibenika za mjesec svibanj 2015. godine i lipanj 2015. godine.

Gradsko vijeće Grada Šibenika je donijelo Odluku o preimenovanju trga Poljana maršala Tita u Trg Poljana. Naime, Gradsko vijeće Grada Šibenika je, na 17. sjednici od 26. svibnja 2015. godine, donijelo Rješenje o preimenovanju trga Poljana maršala Tita. Na traženje Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, navedeni akt je dostavljen na nadzor. Nakon obavljenog nadzora Ured državne uprave je dostavio dana 17. srpnja 2015. godine uputu, u kojoj je utvrdio da se cit. Rješenje trebalo donijeti prema Zakonu o naseljima, što znači da je trebalo pribaviti „mišljenje mjesne zajednice“ odnosno mjesnog odbora na čijem području se nalazi trg koji se preimenuje. Ujedno, stav je Ureda državne uprave da je akt o preimenovanju opći akti, te da isti može stupiti na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave. Slijedom navedenog, dana je uputa Gradskom vijeću Grada Šibenika da u roku od 15 dana od dana primitka upute otkloni uočene nedostatke. Dana 17. srpnja 2015. upućen je dopis Vijeću Gradske četvrti Stari Grad, na čijem području se nalazi Trg, da dostavi svoje mišljenje o preimenovanju. Vijeće Gradske četvrti Stari Grad obavijestilo je dana 23. srpnja 2015. da je održan sastanak Vijeća 22. srpnja 2015. godine, te da je većinom glasova dano pozitivno mišljenje.

 

Zbog svega naprijed navedenog, predloženo je donošenje ove odluke.

 

  Objavljeno: 24.07.2015, 14:25h