Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

Održana 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika

 

 

Vijećnička pitanja 28. sjednice Gradskog vijeća počela su pitanjem Branka Belamarića ispred Kluba SDP-ovih vijećnika a na temu plaže Banj i jučerašnjih istupa u javnost pojedinaca o opasnosti  za građane, buduće kupače, zbog zagađenosti tla i podmorja. Zanimalo ga je i stanje vezano uz  TEF i zbrinjavanje opasnog otpada, s obzirom da se zastalo s tim važnim poslom. Gradonačelnik je kazao kako su jučerašnji istupi jednog vijećnika vrlo neprofesionalni, te kazao: „Javnost Grada Šibenika dobro je informirana o tijeku projekta plaže Banj.  Monitoring  mora i podmorja radile su respektabilne institucije i zločesto je  zbunjivati javnost nekakvim netočnim podacima.“, kazao je gradonačelnik, a nadopunio ga je njegov zamjenik Vidović kazavši kako je elaborat izradila krovna znanstvena institucija u Hrvatskoj-Institut Ruđer Bošković, i to prije nego što se krenulo s bilo kakvim radnjama vezanim za dokumentaciju buduće plaže.“Zatražili smo ispitivanja mora, kopna i zraka, od Instituta Ruđer Bošković, ali i od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i rezultati su pokazali da je to lokacija idealna za plažu.“, zaključio je Vidović.  Što se tiče opasnog otpada  na zemljištu TEF-a, Vidović je napomenuo kako  postupak zbrinjavanja traje unazad nekoliko godina: „Solidifikacija je bila u jednoj fazi opcija zbrinjavanja opasnog otpada s tim da bi nakon obrade taj materijal kao neopasan ostao na TEF-u.  Nedostajalo nam je 5 milijuna kuna da materijal spalimo, no evo prije 7 dana Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je na sjednici Upravnog odbora odobrio 5 milijuna kuna TEF-u odnosno Gradu Šibeniku  te očekujem da će do 1. lipnja materijal biti odvezen i spaljen.“, kazao je Vidović.

Draško Lambaša u ime kluba vijećnika HNS-a pita što je s pripremom za nadolazeću turističku sezonu, posebno kada je riječ o pomorskom dobru. Također pita da li je  ugovor za realizaciju Projekta Hoteli Šibenik (Grad-Dogus Grupa-NCP) dostavljen Agenciji za javno-privatno partnerstvo, te ukoliko nije neka se dostavi, jer je to obveza. „Za uređenje plaža i općenito pomorskog dobra na području Grada i pod njegovom ingerencijom, osigura na su sredstva od koncesijskih odobrenja, te ćemo intervenirati gotovo na svim plažama na području Grada Šibenika. Nabavom zaštitnih ograda ove godine ćemo ispuniti uvjete za sve javne plaže. U tijeku su i pripreme za raspis natječaja za izvođenje radova.“, pojasnio je Baranović.

„Što se tiče ugovora za projekt u Mandalini, on je potpisan između Grada i jednog privatnog partnera, pa se pojavio drugi privatni partner, ali nije se diralo u obujam natječaja, nego se samo projekt razbio u faze. Za osnovni ugovor znam da je prijavljen agenciji, a za ovaj nedavno potpisani aneks ćemo vidjeti dali je potrebno prijaviti ga. Ipak,  zahvaljujemo na sugestiji.“, kazao je Vidović.

Drago Skorić je zatražio da gradonačelnik primi Maticu umirovljenika TLM-a koja je ove godine ušla u Proračun Grada, radi problema koji su se pojavili oko sastavljanja popisa umirovljenika za besplatan prijevoz i poštivanja istog od strane ATP-a.

Tomislav Ninić je ispred Kluba vijećnika HDZ-a ukazao na problem funkcioniranja sjednice Gradskog vijeća s obzirom na 5 točaka nadopune koje su dostavljene zadnji čas na klupe. Pojašnjeno je kako su neke točke rezultat hitnosti i želje da se poslovi odrade u zadanom roku; kao što je npr. ,planska dokumentacija.

Emil Guberina podsjeća da je Gradsko vijeće u 2.mjesecu 2010. održalo tematsku sjednicu na temu zaštite i promicanja interesa Grada Šibenika, kada su doneseni zaključci u 6 točaka; među ostalim ukidanje FINE, preustroj državnih tijela u RH, očitovanje Vlade RH o povratu vojarni, potpora za cestu Šibenik-Drniš-Knin…. Konstatirao je da je stanje u Šibeniku u zadnje dvije godine još teže, te kako nam predstoji novi preustroj države prema kojem bi od 1.7. izgubili još neke službe, te kako je Šibenik kadrovski slabo zastupljen u Vladi. Gradonačelnik odgovara da će on snažno podržati najavljenu novu regionalizaciju – jedinstvenu regiju ali  decentraliziranu s regionalnim i subregionalnim centrima, gdje bi i Šibenik trebao imati ulogu kao jedan od regionalnih centara.

Ante Gašperov Čače pita što će biti ss kamenom na trotoaru koji se nedavno postavio. Naime, prema raspoloživim informacijama Grad Šibenik nije zadovoljan kvalitetom kamena, te pita da li je isti plaćen, što će se napraviti, hoće li se  kamen mijenjati, zašto nije bila kontrola koja je mogla spriječiti. Također ga zanima hoće li Grad popraviti stepenice koje vode do škole Vidici a koje su oštećene.

Gradonačelnik pojašnjava kako trotoar nije i neće biti plaćen dok se ne dovede u ugovoreno stanje. „Kamen očito nije dobiven iz kvalitetnijeg, nego površinskog bloka, i ja ću inzistirati da dobijemo onu kvalitetu koju smo tražili.“, kazao je gradonačelnik. Pročelnik  Josip Živković odgovara za stepenište da mu je lokacija poznata jer je bio već na terenu, no nažalost nije riječ o javnoj površini i vlasnički odnosi su upitni, te Grad ne smije potrošiti novce na nešto što nije javna površina.

Novica Ljubičić (HDZ) Banj - traži da se Elaborat za plažu Banj stavi na internetsku stranicu Grada Šibenika. Također ga zanima da li je Grad ishodio potvrdu glavnog projekta plaže Banj, i postoje li temeljni dokumenti za raspis javnog natječaja.

„Plaža Banj očito žulja neke, riječ je o projektu koji su podržali građani, potvrda glavnog projekta je u tijeku, natječaj je raspisan temeljem lokacijske dozvole. Napominjem kako ovo nije politički projekt, ovo je projekt koji može znatno utjecati na razvoj stare jezgre, na ukupnu ponudu u gradu.“, kazao je Vidović.

Anitu Škugor Kodžoman zanima hoće li se urediti plaža Brodarica (Rezalište) s obzirom da je svega 1/3 pristupa plaže asfaltirana, nije niti očišćena, a nakon Jadrije to je najposjećenija plaža u Šibeniku. Petar Baranović naglašava kako niti Grad Šibenik nije u potpunosti  zadovoljan stanjem plaže, no u tijeku su natječaji za radove na pomorskom dobru i vjeruje kako će se u pripremi turističke sezone plaža pripremiti za prihvat kupača. Mišljenja je da bi koncesioniranje, u smislu da  zainteresirani subjekt upravlja plažom, bilo najbolje rješenje.

Jagoda Sabljić podsjeća na stanje u osnovnim školama u kojima je potrebno napraviti sveobuhvatnu analizu, posebice od 1-4 razreda, s obzirom da se škole umjesto „učilica“ pretvaraju u „mučilice“ (veliki broj djece idu na repeticije, broj neopravdanih satova u svim školama prelazi 3000 satova). Petar Baranović, kao saborski zastupnik, obećao je vijećnici Sabljić da će potaknuti ovo pitanje u Saboru, odnosno u kontaktu s ministrom.

Vijećnica Sabljić pitala je i o mogućnosti osnivanja Muzeja Sime Matavulja, u Ulici kralja Zvonimira.

Nakon vijećničkih pitanja prešlo se na Dnevni red sjednice te je pod 1. točkom Dnevnog reda  donesena Odluka
o osnivanju Osnovne škole Meterize. Gradsko vijeće donijelo je i Zaključak o utvrđivanju Prijedloga odluke o sudjelovanju u postupku preoblikovanja Hrvatskog nogometnog kluba Šibenikiz športskog kluba u dioničko društvo. Zaključak je donesen ali uz izmjenu koju je predložio Draško lambaša a to je da Grad Šibenik sudjeluje u tom postupku na način da se HNK Šibenik daju na korištenje određene nekretnine na rok od 30 godina ali ne bez naknade, nego kao ulog u temeljni kapital za koji Grad Šibenik ima pravo preuzeti odgovarajuću vrijednost u dionicama šprtsko-dioničkog društva.Potom je Vilijam Lakić rješenjem imenovan ravnateljem Gradske knjižnice «Juraj Šižgorić» Šibenik. Doneseno je i Rješenje o imenovanju područja zapadno od Šibenskog mosta kao i Rješenje o razrješenju i imenovanju Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Šibenika. Donesen je i  pravilnik o ocjenjivanju službenika i namještenika Grada Šibenika , zatim Odluka o promjeni granice Grada Šibenika i Općine Primorski Dolac, Odluka o autotaksi prijevozu osoba, Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Šibenika, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu, Odluka o mjerilima za naplatu usluga Gradskih vrtića Šibenik, Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o ustrojstvu Pučkog otvorenog učilišta Šibenik. Zaključkom je dana prethodna suglasnost na Statut Pučkog otvorenog učilišta Šibenik, a donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o statusu, djelatnostima i ustrojstvu Muzeja Grada Šibenika. Gradonačelnik je vijeću podnio i Izvješće o korištenju sredstava tekuće pričuve Proračuna Grada Šibenika za: mjesec siječanj 2012. godine;  b) mjesec veljaču 2012. godine.

  Objavljeno: 27.03.2012, 00:00h