Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana osnivačka Skupština Lokalne akcijske grupe u ribarstvu FLAG "Lanterna"

Održana osnivačka Skupština Lokalne akcijske grupe u ribarstvu  FLAG "Lanterna"

 

 

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu- FLAG "Lanterna" koja prema svom ustrojstvu slovi kao Udruga FLAG "Lanterna", svojim osnivanjem je postala dijelom Nacionalne mreže lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu (FLAG mreža), koja će omogućiti umrežavanje novoosnovanih FLAG-ova, pružiti forum potreban za razmjenu informacija među njima, jačati kapacitet lokalnih aktera u ribarstvu, promicati širenje i razmjenu primjera dobre prakse, kao i pružiti platformu za promicanje razvoja područja ovisnih o ribarstvu. Prilikom osnivanja službene Nacionalne mreže za FLAG-ove, Upravljačko tijelo je koristilo primjenjiva iskustva postojećih mreža na nacionalnoj i EU razini. Nacionalna mreža FLAG-ova će biti zastupljena i u Odboru za praćenje OP-a. Također, koordinirat će s Nacionalnom mrežom za ruralni razvoj. Potporu nacionalnoj mreži FLAG-ova će pružati jedinica za potporu u sklopu Upravljačkog tijela, a neke funkcije podrške mogu biti prenijete i na vanjske stručnjake.

Svrha djelovanja  FLAG "Lanterna" je unaprijediti kvalitetu života u lokalnoj ribarskoj zajednici odnosno prostoru područja djelovanja FLAG "Lanterna", osnažiti i povezati dionike koji djeluju u prostoru područja djelovanja, poticati sudjelovanje svih skupina u donošenju odluka na lokalnoj razini, poticati međusektorsku suradnju, okupljati i povezivati sve dionike koji teže i djeluju u smjeru održivog i ujednačenog razvoja prostora područja djelovanja, kao i unaprjeđivati uvjete za djelovanje članica Flag "Lanterna".

Ciljevi osnivanja FLAG "Lanterna" su jačanje kapaciteta lokalnih dionika te širenje LEADER/ CLLD načela i metodologije u integralnom razvoju područja djelovanja Udruge, uz međusektorsko povezivanje, jačanje kapaciteta, razmjenu iskustva, osiguranje protoka informacija i prijenosa znanja za napredak u razvoju ribarskog gospodarstva i lokalne zajednice i javno zagovaranje interesa lokalnih razvojnih dionika ribarskih zajednica, predstavnika javnih i privatnih lokalnih socio-ekonomskih interesa na lokalnom ribarstvenom području FLAG "Lanterna" .

Vizija FLAG- a "Lanterna"je aktivno uključivanje lokalnih dionika u razvoj lokalne jedinice te pružanje mogućnosti rješavanja egzistencijalnih problema održivim i odgovornim gospodarenjem na području FLAG "Lanterna" .

Što znači LEADER program i CLLD?

LEADER- kratica koja označava "vezu među aktivnostima izazova ruralnog gospodarstva".

Leader program je inicijativa Europske unije za potporu projektima ruralnog razvoja pokrenutih na lokalnoj razini u svrhu revitalizacije ruralnih područja i stvaranja novih radnih mjesta. U svojoj evoluciji koja traje od 1991., LEADER je imao status inicijative, te je nakon više planskih razdoblja prerastao u integrirani dio europske politike ruralnog razvoja i obvezni dio nacionalnih programa ruralnog razvoja zemalja – članica EU. Također potiče ruralna/ ribarska područja na održivi razvoj svojih zajednica uz povečanje konkurentnosti poslovnog sektora, poticanje sudjelovanje građana u donošenju lokalnih političkih odluka, zaštitu prirodne i kulturne baštine te razvoj društvenih sadržaja u ruralnim/ ribarskim zajednicama.

CLLD (eng. Community Led Local Development- lokalni razvoj pod vodstvom zajednice) je mehanizam za uključivanje partnera na lokalnoj razini, uključujući i predstavnike civilnog društva i lokalne gospodarske dionike, u izradi i provedbu integrirane lokalne strategije koja pomaže njihovom području u prijelazu k održivoj budućnosti. Provodi se putem integriranih i multisektorskih strategija lokalnog razvoja dizajniranih na način da uvažavaju lokalne potrebe i potencijale, uključuje inovativne mogućnosti u lokalnom kontekstu, umrežavanje i suradnju.

U svrhu širenja LEADER/ CLLD načela na našem području, donesena je Odluka o osnivanju FLAG "Lanterna" te će njezino djelovanje obuhvatiti područje Grada Šibenika te Općina Primošten, Rogoznica, Bilice i Marina.

FLAG "Lanterna" predstavlja partnerstvo gospodarskog, javnog i civilnog sektora. Bit će osnovan kao Udruga koja će djelovati prema načelima LEADER pristupa čiji se koncept temelji na osobitostima lokalnog područja i izradi lokalnih strategija prema principu "odozdo prema gore", tj. pristupa koji okuplja i potiče lokalne dionike.

Područja djelovanja Udruge sukladno ciljevima bit će slijedeći:

1. demokratska politička kultura ( obrazovanje za demokratsko građanstvo, volonterstvo, promicanje društvene solidarnosti, promicanje dobrog upravljanja, razvoj civilnog društva i lokalne jedinice)

2. gospodarstvo ( promicanje razvoja socijalnog poduzetništva, energetika. Industrija , poljoprivreda, turizam, ugostiteljstvo, trgovina)

3. međunarodna suradnja ( razvojna suradnja- obrazovanje, demokratska tranzicija, zaštita okoliša i prirode)

4. obrazovanje, znanost i istraživanje ( cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih i djece)

5. održivi razvoj (razvoj ruralnih područja i održivi gospodarski razvoj).

Dana 02. studenog 2021. godine održana je prva osnivačka sjednica Skupštine FLAG-a Lanterna s početkom u 15:00 sati. Na sastanku je bilo prisutno 5 predstavnika javnog sektora (JLS),  4 ovlaštena predstavnika civilnog sektora, odnosno OCD-a, 6 ovlaštenih predstavnika gospodarskog sektora, odnosno poduzeća, obrta.

Na osnivačkoj sjednici je utvrđen sljedeći dnevni red:

  1. Utvrđivanje redovnog članstva
  2. Prihvaćanje predloženog dnevnog reda
  3. Usvajanje prijedloga radnog predsjedništva
  4. Rasprava i usvajanje Statuta Lokalne akcijske grupe  u ribarstvu
  5. Dodjeljivanje izrade Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe u ribarstvu u roku od 6 mjeseci od dana osnivanja Udruge
  6. Izbor tijela Lokalne akcijske grupe (Upravnog odbora, Predsjednika, Dopredsjednika, članova NO i likvidatora)
  7. Odluka o pokretanju postupka za upis Lokalne akcijske grupe  u ribarstvu (FLAG) a u Registar udruga

 

Za predsjednika Skupštine odabran je gospodin Ante Skelin, profesionalni ribar i ujedno inicijator osnivanja FLAG-a "Lanterna" te je jednoglasno odlučeno kako je predsjednik Skupštine ujedno i predsjednik Upravno odbora te osoba ovlaštena za zastupanje Udruge.

Dnevni red je jednoglasno prihvaćen od strane svih članova osnivačke Skupštine te se pokreće upis FLAG-a Lanterna u Registar Udruga pri nadležnom tijelu.

Djelovanjem Udruge  FLAG-a "Lanterna" predviđa se izrada Lokalne razvojne strategije za čiju izradu će se koristiti sredstva Uprave ribarstva  Ministarstva poljoprivrede u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) te će temeljem odobrenog dokumenta spomenute strategije FLAG Lanterna ostvariti mogućnost dobivanja potpore u najvišem iznosu od 16.6 milijuna kuna iz proračuna Europske Unije ( Europski fond za pomorstvo i ribarstvo) i proračuna Republike Hrvatske narednom programskom razdoblju 2021.- 2027.

Udruga FLAG "Lanterna" će dobivena sredstva dodjeljivati  na način da će pripremati i raspisivati natječajnu dokumentaciju na koji će se moći prijaviti svi mogući korisnici koji će biti navedeni u natječajima.

FLAG- natječaji će se provodit kao potpora provedbi razvoja pod vodstvom lokalne zajednice te će se sufinancirati od strane Uprave ribarstva  Ministarstva poljoprivrede u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR).

Primjeri dosadašnjih natječaja koji su raspisivali već osnovani FLAG-ovi su slijedeći:

- ulaganje u kupnju specijaliziranih plovila

- modernizacija ribarskih plovila

- razna ulaganja u cilju poboljšavanja radnih uvjeta na ribarskim brodovima

- organiziranja ribarskih fešti, kulinarskih i sportskih manifestacija u cilju promoviranja bogatstva ribolovnih područja

- kupnja kamionskih dizalica za istezanje ribarskih plovila

- nabava i opremanje montažnih ribarnica

- održivost ribarskih obrta

- automatizacija čišćenja i sortiranja školjkaša

- nabava dostavnih vozila s rashladnim uređajem i termoizolacijom

-ekološka čišćenja morskog otpada

- raznorazna morska istraživanja

- nabava različite opreme (ledomati, hladnjaci) za bolji rad ribarnica

- izgradnja dječjih igrališta

- opremanje muzeja

- osnivanje udruga za raznorazne edukacije

- izgradnja  tematskih staza za šetanje

- suradnja ribara i ugostitelja.

 

Kao i u dosadašnjim "primjerima dobre prakse" otvara se mogućnost ostvarenja različitih projekata, a sve u cilju provedbe lokalne razvojne strategije prema LEADER pristupu "odozdo prema gore", povećanje zaposlenosti i teritorijalne kohezije putem promicanja gospodarskog rasta, društvene uključenosti, stvaranja radnih mjesta i mobilnosti radne snage, dugoročan održivi razvoj područja Grada Šibenika te Općina Primošten, Rogoznica, Bilice i Marina podizanjem svijesti lokalnih dionika o okolišu, zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti, jačanje financijskih i drugih kapaciteta za provedbu projekta razvoja ribarskog gospodarstva, te briga o infrastrukturnom, ekološko socijalnom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom razvoju u širem ruralnom ribarstvenom području.

 

 

 

 

 

  Objavljeno: 05.11.2021, 14:39h