Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana sjednica Ceha za ribarstvo i akvakulturu

Održana sjednica Ceha za ribarstvo i akvakulturu

 

 

Zamjenik gradonačelnika Petar Baranović sudjelovao je krajem prošlog tjedna na sjednici Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore.

Na sjednici je bilo riječi o isplati poticaja za ribarstvo do 1. srpnja 2013. - datuma ulaska Hrvatske u EU, provedbi fiskalizacije, inspekcijskom nadzoru i drugim temama.

Članovi Ceha istaknuli su da postoje mnoge nedoumice oko provedbe fiskalizacije u prodaji proizvoda ribarstva iz uzgoja i ulova, te će se od Porezne uprave zatražiti jasno tumačenje provedbenih propisa Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Ukazali su i na problem sive ekonomije u ribarstvu, posebno u djelatnostima sportskog i malog ribolova te na nedostatan broj inspektora.

Ceh za ribarstvo i akvakulturu zatražio je od Ministarstva poljoprivrede hitno donošenje Pravilnika o poticajima u ribarstvu za 2013. godinu, a od strane predstavnika Uprave za ribarstvo dobili su informaciju da su sredstva osigurana do 1. srpnja 2013. godine, odnosno ulaska Hrvatske u EU, nakon čega se napušta dosadašnji model poticanja ribarskog sektora.

Iznesene su i primjedbe na nacrt prijedloga Zakona o zaštiti prirode, u dijelu koji se odnosi na dopuštene zahvate na području posebnog rezervata Malostonskog zaljeva i Malog mora. Naime, Ceh traži da se dopusti obavljanje gospodarske djelatnosti ribolova, uzgoja školjaka i morskih riba na tom području, a postojeći nacrt Zakona još uvijek ne nudi kvalitetna administrativna rješenja za normalan suživot stanovništva i ovog zaštićenog prostora. Isto se odnosi i na područje Limskog kanala.

  Objavljeno: 19.02.2013, 09:10h