Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Održana sjednica Odbora za prevenciju kriminaliteta

Održana sjednica Odbora za prevenciju kriminaliteta

 

 

Danas je u Uredu gradonačelnika održana 2. sjednica Odbora za prevenciju kriminaliteta na kojoj je prvenstveno bilo riječi o stanju sigurnosti na području djelovanja Policijske uprave šibensko-kninske, posebice na području Policijske postaje Šibenik za razdoblje od siječnja do listopada 2013. godine, te je također predložen projekt videonadzora prometnica i javnih površina na području grada Šibenika.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić izvijestio je kako je ukupna masa kriminaliteta u padu, te je u odnosu na isto vrijeme prošle godine u ovoj godini zabilježen njegov pad od 11%. „Stanje sigurnosti je povoljno, turistička sezona je također prošla dobro i za Šibenik možemo reći kako je, bez obzira na neke ekcesne situacije, siguran i miran grad.“, kazao je Ivica Kostanić.

U svim segmentima sigurnosti Šibenik bilježi povoljne rezultate, dobri se rezultati bilježe  i u segmentu prevencije kriminaliteta droga. Tako je jučer u Šibeniku zaplijenjena najveća količina droge u povijesti šibenske policijske postaje.

No,  poražavajući  podaci stižu iz anketa koje se provode u 8. razredima osnovnih škola i 1. i 2. razredima srednjih škola na području grada, i to u sklopu akcije „Zdrav za pet“, koju zajednički organiziraju Ministarstvo unutarnji poslova, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zaštite okoliša. Naime, iz podataka je vidljivo da šibenski osmaši i srednjoškolci više od hrvatskog prosjeka konzumiraju alkohol, marihuanu, ectasy.

Grad je već počeo s uređenjem kina Odeon, a postoje i ideje kako bi se , do stavljanja u funkciju tog prostora, mladima moga ustupiti jedan gradski prostor kojeg bi uredili kao svoj klub, no potrebno je razraditi projekt od uređenja, do upravljanja. U tom  smislu sam vodio i razgovore s našim srednjoškolcima, ali kažem, kad projekt bude razrađen u detalje konkretnije ćemo se pozabaviti ovom temom, jer to je ispravan put kako mlade angažirati i maknuti ih s ulice.“, kazao je gradonačelnik.

Na sjednici je također predložen Projekt videonadzora prometnica i javnih površina na području grada Šibenika. Taj bi projekt obuhvatio 13 lokacija, na kojima bi bile postavljene 24 kamere. „Na takav način djeluje se i preventivno i represivno; naime, sprječava se kriminalitet, te se lakše dolazi do počinitelja kaznenih djela. Grad Šibenik bio bi vlasnik navedenih kamera, te bi nadzor vršio u suradnji s policijom.“, kazao je Kostanić.

„Potrebno je prvenstveno odrediti prioritetne lokacije za postavljenje kamera, s obzirom da ćemo s njegovom realizacijom ići u fazama. Projekt videonadzora ćemo svakako podržati, no potrebno ga je uskladiti s proračunskim mogućnostima.“, kazao je mr.sc. Danijel Mileta zamjenik gradonačelnika.

  Objavljeno: 15.11.2013, 12:17h