Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Opća bolnica Šibensko-kninske županije

Opća bolnica Šibensko-kninske županije

 

 

Dalmatinski je sabor još 1880. godine donio odluku da se u Šibeniku izgradi Pokrajinska bolnica s ludnicom. Nova je, za ono vrijeme vrlo moderna bolnica paviljonskog tipa, svečano otvorena 24.lipnja 1883. godine. Do 1892. godine nije bilo podjele na odjele, a onda se odvajaju internističke od kirurških struka. Dugo je bila na glasu zbog uvođenja suvremene opreme i dijagnostičkih postupaka te uspjeha u liječenju bolesnika, o čemu svjedoče godišnja izvješća o radu bolnice, a osobito brojni radovi liječnika u stručnoj i znanstvenoj periodici. Šibenska je bolnica iznjedrila briljantne pojedince koji su svoj obol razvoju hrvatske medicine kasnije dali u nekim većim sredinama.

U vremenu između dva svjetska rata dolazi do daljnjeg diferenciranja stručnog rada u bolnici, pa se od 1921. godine osamostaljuju ili osnivaju brojni odjeli. O 50. obljetnici postojanja, 1933. godine bolnica ima 558 ležaja ( od kojih čak 246 za duševne bolesnike ).

Nakon Drugog svjetskog rata obnavljaju se bolnički paviljoni, grade nove zgrade i osnivaju novi odjeli. Dom narodnog zdravlja utemeljen je 1948. godine, a 1960. godine spaja se s Bolnicom u jedinstvenu ustanovu koja od 1961.godine nosi naziv Medicinski centar Šibenik.

Od značajnih datuma u novijoj povijesti bolnice valja istaknuti 1982. godinu, kada je izgrađena nova Poliklinika koja je otvorila potpuno nove polikliničko dijagnostičke mogućnosti.

Domovinski je rat ostavio svoje razarajuće tragove na zgradama, osoblju i funkcioniranju, ali rad nije nikada, kao ni za prethodna dva svjetska, prekinut.

Projektom reorganizacije zdravstvenog sustava 1994.godine, Medicinski centar Šibenik se dijeli na Opću bolnicu Šibenik i Dom zdravlja Šibenik.

Od 23. prosinca 2003. godine, pripajanjem Opće bolnice Knin nastaje zdravstvena ustanova Opća bolnica Šibensko-kninske županije

  Objavljeno: 24.06.2015, 11:26h