Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otkrivena bista Ive Brešana u šibenskom kazalištu

Otkrivena bista Ive Brešana u šibenskom kazalištu

 

 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u ponedjeljak je otkrivena bista Ive Brešana u povodu obilježavanja rođendana ovog velikana hrvatske književnosti. Na svečanosti je nazočio zamjenik gradonačelnika Paško Rakić koji je tom prigodom kazao kako će šibenska i hrvatska javnost zauvijek pamtiti Brešana kao majstora pisane riječi i dobrog čovjeka. 

 

"Bista je podsjetnik da je upravo u ovoj ustanovi radio i stvarao prof. Brešan, a njegova ostavština je umjetnost koju  baštinimo svi. Zahvaljujem svima vama koji ste sudjelovali u provedbi ove ideje te u osmišljavanju programa u spomen na našeg sugrađanina, omiljenog profesora i književnog velikana.", istaknuo je Rakić. 


Prigodnim riječima okupljenima se obratio književnik i pjesnik Enes Kišević. 

 

Na svečanosti je nazočio i sin Ive Brešana, redatelj Vinko Brešan. 

 

Bista je djelo akademskog kipara Nikole Vudraga. U popratnom programu upriličeno je predavanje prof. dr. sc. Ivana Boškovića ‘Brešan i hrvatska književna kultura, nakon čega je izveden i Brešanov tekst ‘Autodenuncijacija’ iz knjige ‘Utvare’.


U povodu obilježavanja rođendana Ive Brešana u srijedu 29. svibnja u 20 sati u šibenskom kazalištu dramski studio 'Ivana Jelić' održat će Otvoreni sat 'U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj', odnosno dramaturšku skicu za improvizaciju predstave o nastanku predstave.

  Objavljeno: 28.05.2019, 08:40h