Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otkrivena skulptura Zvonimira Vile "Šibenik stina"

Otkrivena skulptura Zvonimira Vile "Šibenik stina"

 

 

Skulptura akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vile od patinirane bronze nazvana  "Šibenik stina" - duga 4 metra, široka metar i pol te visoka pola metra - svečano je otkrivena ispred zgrade šibenske gradske uprave,  na Trgu palih branitelja Domovinskog rata. Riječ je o Vilinom umjetničkom djelu vrijednom 450 tisuća kuna koje prikazuje staru gradsku jezgru Šibenika. Skulpturu je, posredstvom europskog projekta "Tourism For all", naručila i financirala Turistička zajednica Grada Šibenika. Da je autor od makete, slične onima koju u strojnoj obradi imaju drugi gradovi, napravio skulpturu kojoj je udahnuo život i umjetničku vrijednost te turističku atrakciju - kazao je na svečanosti Dino Karađole, direktor TZ.

Za skulpturu je tom prilikom  Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu povijesti umjetnosti u Splitu rekao kako izaziva labirintski osjećaj predočen sintagmom Milivoja Zenića "Kalama, skalama i butama",   što je kod Šibenika najvažnije.

 - Slika Šibenika  se razlikuje od bilo kojeg drugog dalmatinskog grada. Zadar, Split i Trogir su polegnuti dok je Šibenik grad nevjerojatne topografije i organičnosti. Da se išlo na strojnu izradu,  dobili bi jednu dobru informativnu sliku. Ovako imamo  pravo umjetničko djelo koje ne traži točnost samu po sebi. Ovo je jedna osobna slika grada, ali koja se u duhu podudara s onim što svi mi mislimo – mišljenja je Belamarić.

Sam akademski slikar i grafičar bio je na svečanosti otkrivanja "Šibenika stine" posebno emotivan povjerivši prisutnima kako je jedva čekao taj dan.  Skulptura mu je, kazao je, predstavljala veliki izazov, a posvećena je Nikolini. 

- Kad pred kraj  nisam više imao snage,  ključnu podršku mi je dao gradonačelnik Željko Burić. Doslovno mi je rekao da moram izdržati i da je njegova podrška neupitna. Sljedeći dan sam bio kao novi i završio sam rad - s puno emocija kazao je Vila zahvalivši se i Dinu Karađoli na ljubavi prema gradu, Anti Cicvariću koji mu je ustupio prostor za rad na skulpturi te kolegi Anti Jurkiću koji je, kako je rekao, sjajno odradio lijevanje.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, pak,  nije krio zadovoljstvo što je Šibeniku podareno djelo u koje je uloženo puno truda, emocija i toliko puno volje.

- Ne moramo biti preveliki znalci o arhitekturi i skulpturi da vidimo kako je riječ o umjetničkom djelu u kojemu svaki Šibenčanin može prepoznati svoju ulicu, kuću u kojoj je rođen ili u kojoj živi. To znači da je umjetnik uspio. Radio je to s toliko emocija i toliko volje da bilo kakva druga odluka - osim podržati ga - ne bi bila ljudska i ne bi bila moralna - zaključio je gradonačelnik čestitavši Vili na velikom autorskom uspjehu te izrazivši želju da Šibeniku podari još djela koje će krasiti grad.

  Objavljeno: 30.09.2021, 09:45h