Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Otvoren osmi Supertoon festival animiranog filma

Otvoren osmi Supertoon festival animiranog filma

 

 

Sinoć je na Maloj loži otvoreno osmo izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, koje će trajati do 27. srpnja. Festival je službeno otvorio dogradonačelnik Grada Šibenika Danijel Mileta, izjavivši kako crtiće obožava od malih nogu, kada ih je gledao u terminu prije večernjeg TV Dnevnika. "Unatoč tome što danas postoji stotine TV kanala na kojima se mogu gledati 'crtići', nigdje se ne mogu vidjeti ovakvi animirani filmovi, velike umjetničke vrijednosti, i zato je Supertoon neprocjenjiv", poručio je.

Ispred festivalskog organizacijskog odbora na dupkom ispunjenom Trgu Ivana Pavla II festivalske autore, žiri i publiku pozdravio je Slave Lukarov, direktor festivala, nakon čega je uslijedila projekcija pobjedničkih filmova prethodnih sedam izdanja Supertoona, svojevrsni "best of", koju se gledalo i iz pokrajnjih ulica.

Otvorenju su prisustvovali i Kanađanka Eva Cvijanović, prošlogodišnja dobitnica nagrade Supertoon za hit-film "Ježeva kuća", kao članica jednog od ovogodišnjih žirija, te članovi žirija: Dunja Janković, umjetnica i autorica festivalskih vizuala, čija je izložba Selfie otvorena u Galeriji Sv. Krševan neposredno prije službenog otvaranja festivala, Jonni Mannistö, finski animator i redatelj filmova, Luka Vucić, grafički dizajner i filmski autor iz Zagreba, Ante Filipović Grčić, šibenski grafički umjetnik, te Martin Babić, animator i voditelj dječje radionice animacije i dječjeg žirija.

U pet festivalskih kategorija kratkih animiranih filmova (profesionalni kratki, studentski, filmovi za djecu, glazbeni spotovi i reklame) tijekom narednih pet dana bit će prikazano preko 170 filmova iz 21 zemlje diljem svijeta, a festival ugošćava 60-ak stranih i domaćih gostiju.

U nastavku programa, publiku večeras očekuju jaki naslovi. Šibenik, kao dom Međunarodnog dječjeg festivala, ima najmlađu filmsku publiku najvećih očekivanja pa Supertoon posebnu pozornost posvećuje selekciji dječjeg programa. Tako će se u kategoriji animiranih filmova za djecu prikazati 31 odličan film, a večeras, između ostalih, i domaći kratkiš "Crvena jabučica" gošće festivala Ane Horvat. U kategoriji namjenskog filma, također na Gorici, očekuju nas večeras animirane reklame za, primjerice, New York Times ili Muzej lijepih umjetnosti iz Ekaterinburga.

U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, bit će kroz tjedan prikazano 27 filmova, a mnogi su dosad već požnjeli zavidnu količinu nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima. Među njima su "Negative Space" animatorskog para Maxa Portera i Ru Kuwahate, nominiran za nagradu Oscar 2018. u kategoriji kratkih animiranih filmova, i hrvatsko-francuski film "Biciklisti" festivalskoga gosta Veljka Popovića, nagrađen nedavno u Annecyju i inspiriran djelima Vaska Lipovca, oba na rasporedu večeras od 22.00 na Maloj loži. Popovićev bend New Gondoliers zabavljat će publiku na Gorici nakon završetka večerašnjih projekcija.

Više o programu festivala i raspred događanja može se pronaći na službenoj festivalskoj stranici.

 

 

 

  Objavljeno: 23.07.2018, 15:01h